Actualitzat 19/08/2014 18:27

L'UCE recorda els 12.000 voluntaris catalans que van participar a la I Guerra Mundial

Coloquio en la UCE sobre los voluntarios catalanes en la I Guerra Mundial
EUROPA PRESS

La contesa es va saldar amb 2.700 morts al Roussillon, el 3% de la seva població

PRADA DE CONFLENT (FRANÇA), 19 ago. (EUROPA PRESS) -

La XLVI Universitat Catalana d'Estiu ha recordat aquest dimarts els 12.000 catalans voluntaris que es van enrolar a l'exèrcit francès durant la I Guerra Mundial, que va començar l'estiu del 1914, fa just un segle, i ha recordat que part d'ells tenien fortes conviccions independentistes.

En un col·loqui sobre la participació catalana en la 'Gran Guerra', l'historiador David Martínez Fiol ha assegurat que prova de les seves conviccions secessionistes és que en alguns batallons es va lluir una estelada, creada anys abans.

De fet, la bandera independentista més antiga que es coneix es va exhibir a Verdun, una de les batalles més dures i llargues de la contesa el 1916.

Martínez Fiol ha assegurat que en la propaganda de l'època aliadòfila que es feia a Catalunya es va parlar que s'havien mobilitzat 12.000 persones, tot i que a dia d'avui els historiadors estimen que la xifra real va ser menor.

Una part d'aquests voluntaris ja residien a França, on havien emigrat per raons econòmiques, i van optar per allistar-se a l'exèrcit en un moment social d'esclat del militarisme a nivell europeu.

Entre els voluntaris que procedien de Catalunya, alguns desitjaven que succeís a Espanya com va suposar la victòria dels aliats a l'Europa Oriental, que va portar a la consolidació del principi de les nacionalitats, i s'avancés així cap a la construcció d'un Estat català.

Malgrat els seus esforços en la matèria, Martínez Fiol ha destacat que aquests col·lectius no van fer que les seves demandes tinguessin ressò entre les autoritats aliades, i també ha ressaltat la contribució que van fer comitès de germandat i publicacions per donar a conèixer a Catalunya i a la resta de l'Estat les tesis dels aliats.

En el departament francès dels Pirineus Orientals, una clara conseqüència de la guerra va ser que la població va caure en més d'un 3%, i que en total van morir 2.700 persones.

En el col·loqui han intervingut el realitzador de TV3 Felip Solé, que ha presentat un documental sobre els voluntaris catalans en la I Guerra Mundial que s'emetrà el setembre, i el pedagog rossellonès i professor de català Alà Baylac-Ferrer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés