Publicat 17/1/2019 18:05:50 +01:00CET

L'operatiu de rescat contempla fer un segon túnel vertical parallel al pou per arribar fins a Julen

Operatiu de rescat de Julen a Totalán accés vertical
ALEX ZEA/EUROPA PRESS

Gámez assegura que es treballa "al cent per cent" per arribar fins al petit: "Desitgem i confiem que puguem rescatar-lo amb vida"

MLAGA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

La sotsdelegada del Govern central a Mlaga, María Gámez, ha transms aquest dijous que totes les administracions treballen "al cent per cent i al mxim" perqu el rescat de Julen del pou en el qual va caure diumenge passat sigui tan aviat com sigui possible. L'operatiu contempla fer un segon túnel vertical i parallel a l'orifici en el qual est el petit, per tenir dos punts d'accés davant les diferents situacions que es podrien donar a l'hora de perforar.

Gámez ha assegurat que tant el Govern espanyol, com la Diputació a través del Consorci de Bombers, com la Junta d'Andalusia, estan "treballant conjuntament i de la m", i ha reiterat que és "una tasca complexa des del punt de vista tcnic".

Així, ha insistit en la "fortalesa" de les tres administracions i en com "tot un sector privat" --coordinat pel Collegi d'Enginyers de Camins i Mines-- se'ls ha sumat per assessorar-los i ajudar-los.

Gámez considera que "es tracta ja d'una obra d'enginyeria civil" per poder acostar-se al punt en el qual es troba Julen. "I, sense abandonar cap de les estratgies, estem prioritzant les que ens donin millors i resultats més efectius, per arribar-hi, per també les que ens permeten fer-ho amb seguretat per al menor i també per als treballadors a la zona", ha postillat.

"No hem parat en cap moment i no pararem fins rescatar el menor. Ningú de l'equip no dubta que el treurem i toquem ferro i desitgem i confiem que puguem rescatar-lo amb vida", ha assenyalat, i ha apuntat que encara que han sorgit "complicacions pel terreny" en la galeria horitzontal prevista, "els tcnics busquen immediatament solucions alternatives per arribar al punt".

Així mateix, ha assegurat que la família est informada "i, encara que est patint, té una gran enteresa". "Volem que spiguen que tenen totes les administracions i la generositat de les empreses al seu costat, que no estan sols, sinó que estan absolutament acompanyats per la fortalesa, l'nim i l'entrega de centenars de persones", ha subratllat.

Per la seva banda, el delegat del Collegi d'Enginyers de Camins a Mlaga, Ángel García Vidal, en representació dels professionals que desenvolupen les diferents solucions tcniques, ha dit que les "dificultats" sorgides en la galeria horitzontal han estat causades "per la inestabilitat del terreny i per la seva duresa", encara que ha apuntat que s'est investigant "un altre mtode de perforació, que podria ser "desviar l'orientació cap a un altre front més estable".

Pel que fa a l'accés vertical, ha explicat que s'est executant una plataforma, que requereix rebaixar el terreny 30 metres des del nivell de la boca del pou, dels quals ja se n'han fet 15, i en quedarien 15 més.

Des d'aquesta plataforma, ha recordat que inicialment s'havia executar una perforació, per "probablement" l'amplin "per poder dur a terme dues perforacions verticals paralleles, per tenir dos punts d'accés al pou", perqu cadascuna pot tenir una velocitat diferent.

"TOT EL NOSTRE ESFOR ÉS QUE EL TEMPS SIGUI MÍNIM"

Respecte als temps, ha volgut ser "prudent": "És obvi que tot el nostre esfor és que el temps sigui mínim, per les dificultats són molt grans i totes les tasques s'estan fent sense un coneixement previ del terreny i ens trobem diferents estrats i geologia que van canviant constantment les decisions".

La intenció és, ha dit, "que al llarg del dia i de la nit estigui executada aquesta plataforma de 30 metres per poder comenar la perforació dem al matí --per aquest divendres--, per pot ser que aix evolucioni". Les dues prospeccions verticals es farien en parallel deixant aproximadament al mig l'orifici en el qual es troba el nen. Després caldr fer dues galeries horitzontals per connectar amb el pou.

Preguntat per una estimació de quant pot durar aquesta perforació, ha dit que "dependr del que ens trobem en el terreny", apuntant que "en una situació de facilitat o normalitat pot anar entre les 12, 14 o 16 hores, que es van incrementant en funció del que s'hi vagi trobant".

Ja s'ha acabat l'encamisado o protecció interna del pou en el qual es troba el petit, lloc en el qual "no s'est fent res ara mateix", encara que valoraran la possibilitat de seguir succionant. Respecte al tap sota el qual es trobaria Julen, ha assegurat que no en coneixen l'alada, si és intermedi o arriba a la cota mxima d'execució d'aquest pou que és de 110 metres de profunditat.

No obstant aix, aquest enginyer, que est treballant sobre el terreny des del primer dia, ha assegurat que "de ventilació n'hi ha en el mateix pou, a partir del tap pot ser que existeixi una cavitat, amb aix treballem, i aquesta cavitat naturalment tindria aire, per no se sap".

"La situació és difícil, és indita i les decisions es van prenent a mesura que ens anem trobant les dificultats", ha assegurat, afegint que "si aix fos una obra qualsevol hi haurien mesos de feina, entre estudis de viabilitat, projectes, alternatives".

Sobre la possibilitat de pluja aquest cap de setmana, ha dit que sempre és un factor que condiciona, per que intentaran posar els mitjans adequats: "En els moviments de terra sempre afecta, encara que en una perforació no tant tret que caigui en una intensitat forta".

Finalment, el delegat en funcions del Govern andalús, Francisco Fernández España, ha reiterat que la Junta ha estat des del primer moment a través del 112 i un grup psicolgic collaborant i després amb professionals de mines. "Estem ansiosos de poder tenir un resultat positiu, estem fent tots els esforos entre totes les administracions i volem traslladar que aquesta unió pugui tenir un resultat positiu al més aviat possible", ha finalitzat.

el més llegit

 1. 1

  Coronavirus.- Els CAP de Badalona (Barcelona) obriran durant els festius de Setmana Santa

 2. 2

  AMP.- Coronavirus.- Mor l'expresident del Port de Barcelona Joaquim Tosas

 3. 3

  Grup Sagardi repartirà 5.000 menjars diaris a persones majors de Barcelona

 4. 4

  AMP.- Coronavirus.- Granollers (Barcelona) adapta un pavelló perquè persones sensellar passin el confinament

 5. 5

  Badalona (Barcelona) incorpora dron per detectar infraccions del confinament