Publicat 21/08/2019 17:27CET

L'Open Arms es podria enfrontar a una multa de fins a 901.000 euros per haver reprs els rescats al Mediterrani

HANDOUT - 17 August 2019, Italy, Lampedusa: Ship of the Gurdia vaig donar Financza and the Italian coast guard, dock near rescue ship "Open Arms" of the aid organization Proactiva Open Arms. Shortly before a potentially dangerous escalation on board th
Friedrich Bungert/SeaWatch/dpa

MADRID, 21 ago. (EUROPA PRESS) -

L'ONG Proactiva Open Arms es podria enfrontar a una multa de fins a 901.000 euros per haver reprs els rescats al Mediterrani, tal com va advertir el Govern espanyol a l'ONG en una carta el passat mes de juny.

Així es reflectia en una carta remesa el passat 27 de juny al capit del vaixell, i signada per Benito Núñez Quintanilla, el director general de la Marina Mercant, un organisme que depn del Ministeri de Foment.

En la missiva, la Marina Mercant avisava el vaixell de les "infraccions" que implicava la seva "pretensió de reprendre rescats", després que l'ONG decidís tornar a posar rumb al Mediterrani central per rescatar persones a la deriva, malgrat que només compta amb l'autorització de proporcionar ajuda humanitria.

El buc, de bandera espanyola, no té perms navegar ni fer cerques actives a la zona SAR de salvament i rescat del Mediterrani central. Així ho recordava el Govern central al capit de l'Open Arms en la comunicació enviada.

Si bé, precisava que les operacions de salvament que fossin "de carcter espontani o ocasional amb motiu de la navegació normal del buc" estarien subjectes al compliment de la normativa sobre salvament marítim. És a dir, si el vaixell durant el seu trajecte trobava persones "en perill" al mar, les hauria d'assistir.

En aquesta carta, la Marina Mercant també advertia el buc que li podria "ser ordenat el retorn a port espanyol per fer efectiva la paralització" en cas que persistís en la conducta "d'escometre operacions de cerca i salvament sense donar compliment al que s'exigia normativament".

Així mateix, avisava que els incompliments constituirien "infraccions contra la seguretat marítima o l'ordenació del trnsit marítim", que es poden sancionar "cadascuna d'elles amb multes de fins a 901.000 euros o 300.000 euros, respectivament", segons el text refós de la Llei de Llocs de l'Estat i la Marina Mercant.

A més, la Marina Mercant advertia el capit que si cometia infraccions "greus o molt greus contra la seguretat marítima" es podria declarar la suspensió del títol professional espanyol.

Aquest dimecres 21 d'agost, un dia després que la Fiscalia italiana ordenés el desembarcament a Lampedusa dels 83 migrants que continuaven a bord de l'Open Arms després de 19 dies a la deriva, la vicepresidenta del Govern espanyol, Carmen Calvo, no ha descartat que s'imposin sancions a l'Open Arms.

"El nostre país és un estat de dret i les institucions, poders públics i ciutadans estem sotmesos tots a les lleis, ningú n'est a resguard, incls un vaixell", ha explicat Carmen Calvo en una entrevista a la Ser, recollida per Europa Press.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés