L'Open Arms entrarà en aigües italianes i demanarà l'evacuació dels 147 migrants

Actualitzat 14/8/2019 17:21:47 CET
- OPEN ARMS

MADRID, 14 (EUROPA PRESS)

El fundador de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha anunciat que entraran en aigües italianes perquè ja no corren el risc que els multin amb un milió d'euros o els arrestin, després que el tribunal administratiu regional per al Laci hagi tombat el decret de seguretat del Ministeri de l'Interior italià que els ho impedia.

El buc humanitari fa 13 dies que és a la deriva al Mediterrani amb 147 migrants a bord pels quals sol·licitaran l'"evacuació immediata per motius mèdics".

"Som a 30 milles de Lampedusa, ens hi acostarem més i entrarem en aigües territorials italianes. Sol·licitarem acostar-nos-hi però ara no hi ha cap prohibició", ha assegurat Camps aquest dimecres en declaracions a la premsa a Madrid, en referència a la decisió del tribunal italià, de la qual acabaven de ser informats.

Segons ha precisat, "s'ha dictaminat que cal desembarcar aquestes persones i l'única cosa que falta és un port". Si bé Camps ha precisat que la intenció no és entrar a port abans de rebre l'autorització prèvia, malgrat que ja no els puguin intervenir el vaixell, perquè volen actuar amb legalitat absoluta".

En tot cas, considera que haver guanyat el recurs contra Salvini els dona "una empenta". Ara, és el govern italià que ha de respondre a aquesta decisió de la Justícia. No obstant això, no descarta que "per un estat de necessitat" poguessin arribar a entrar a port.

Al mateix temps, Camps ha indicat també que sol·licitaran l'"evacuació mèdica" de tots els migrants a bord de l'Open Arms i que és possible que els primers evacuats siguin els nens. En aquest sentit, ha precisat que estan a l'espera que el Tribunal de Palerm dicti el desembarcament dels menors de manera immediata.

"Esperem que això acabi perquè dubto molt que tinguem la capacitat per aguantar molts dies tal com està la situació ara", ha reconegut el fundador de l'ONG Open Arms. Mentrestant, es dirigiran a aigües italianes, cap a l'illa de Lampedusa, al sud, per protegir-se de les onades.

També cal esperar a les negociacions perquè, segons ha explicat, s'està coordinant el repartiment i el desembarcament d'aquests migrants. "Sabem que la Comissió Europea està treballant però nosaltres estem patint i el límit ja és d'hores, no de dies", ha avisat.

REUNIÓ AMB L'AMBAIXADOR D'ALEMANYA A MADRID

Camps s'ha reunit aquest dimecres a Madrid amb l'ambaixador d'Alemanya a Espanya i li ha demanat que "intervingui" per crear "un eix reforçat" dels tres Estats: Alemanya, França i Espanya, per tractar la qüestió de la "plataforma de desembarcament" per als rescatats, tant els de l'Open Arms com els del vaixell de MSF i per a futurs rescats.

Després de la trobada, Camps creu que la solució és "més a prop" en termes de repartiment. "Que hi pugui haver un mecanisme perpetu, que no hàgim d'esperar deu, 12, 15 o 17 dies que es posin d'acord i es reparteixin les persones", ha emfatitzat.

El fundador de Proactiva Open Arms ha reconegut que no ha tingut contacte amb el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. "Em sorprèn el gir que ha donat tot, les seves declaracions, tuits, però no sóc polític, no tinc ni idea d'en què es basa, nosaltres continuem fent el mateix que quan ens donaven molts premis i ens convidaven a un munt d'actes", ha afirmat.

Camps tornarà al vaixell immediatament perquè la situació a bord "continua sent demencial" i ara s'enfronten també a unes condicions meteorològiques adverses. A més, ha indicat que també estan atenent els migrants "per no tenir cap intent de suïcidi, perquè no passi de la vaga de gana i les baralles cessin".

Preguntat per si existeix la possibilitat de dirigir el vaixell a port espanyol, Camps ha rebutjat aquesta opció perquè són cinc dies de navegació. "Són Itàlia i Malta els ports segurs més pròxims i als quals cal exigir que compleixin la llei", ha subratllat.