L'ONU reconeix Hàbitat3 amb un premi a la millor "iniciativa innovadora" en habitatge

Publicat 9/12/2019 18:06:14CET
La pta.de Fundació Hàbitat3 Carme Trilla i el dtor.Gral. Xavier Mauri
EUROPA PRESS

L'entitat gestiona 490 habitatges, entre els quals n'hi ha 51 comprats per tempteig i retracte

BARCELONA, 9 des. (EUROPA PRESS) -

La Fundació Hàbitat3, impulsada fa cinc anys per la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, ha estat distingida aquest dilluns amb el Premi d'Or dels World Habitat Awards 2019, organitzats per ONU-Hàbitat, com a millor iniciativa innovadora en habitatge de l'hemisferi nord.

En roda de premsa, la presidenta de la fundació, Carme Trilla, ha destacat que és "la primera vegada en 35 anys que el rep una institució d'Espanya, i també del sud d'Europa", i ha destacat que el guardó reconeix el seu treball en xarxa, en contacte amb administracions, entitats socials i sector privat.

Trilla ha considerat que la distinció ratifica el seu treball en xarxa com el camí a seguir en el futur en aquest àmbit, perquè representa trencar barreres en un país amb "necessitats clamoroses" en habitatge, i ha cridat al fet que serveixi d'impuls d'un model de treball social que té l'habitatge com a peça clau.

El treball d'una organització com Hàbitat3, "que en aquest oceà de les necessitats és una eina minúscula, cosa que ve a demostrar que hi pot haver col·laboració del sector públic amb el privat no lucratiu com el tercer sector", i ha assenyalat que han valorat una manera de treballar que no és habitual en altres països on les administracions impulsen més l'habitatge social.

L'entitat gestiona actualment 490 habitatges -250 són a Barcelona i la resta estan escampades a Catalunya-, i 99 d'aquestes es destinen a usuaris de 26 entitats socials amb un programa que treballa en la inserció social de 187 persones vulnerables.

Aquest programa, pel qual han rebut el guardó, treballa amb persones sense sostre, amb problemes de salut mental o discapacitats, joves extutelats i víctimes de violència masclista, entre altres problemàtiques, per les quals l'habitatge és "l'eina perquè tinguin una vida normalitzada".

El director general d'Hàbitat3, Xavier Mauri, ha destacat: "Estem tenint un altre impacte social, que és que tot el treball de rehabilitació ho fem amb empreses que reinsereixen en la societat a persones vulnerables", i ha destacat que uneixen esforços en explicar també amb ajudes de fundacions com la de Naturgy, Cellnex i Agbar.

HERÈNCIES INTESTADES

Trilla ha agraït a les administracions el seu suport, perquè el 90% dels habitatges que gestionen procedeixen de la Generalitat -de la Conselleria d'Economia, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC) i l'Incasòl- gràcies a ajuda i finançament, així com a la decisió de fa dos anys de destinar a ús social habitatges d'herències sense testament, per la qual han rebut 49 -17 el 2018 i 32 aquest any-.

També procedeixen de compres directes d'Hàbitat3 fent ús del dret de tempteig i retracte, que ha qualificat de fonamental: "El mercat immobiliari és fosc, res transparent, és molt difícil saber quins habitatges estan en venda, quins són els preus, és una opacitat total".

Un decret llei de la Generalitat del 2015 permet a les entitats socials i a les administracions comprar habitatges procedents de desnonaments abans que surtin a subhasta, amb el qual es trenca aquesta opacitat, permet transparència i dóna aquesta possibilitat de compra que la fundació ha mercat 51 habitatges, la qual cosa ha qualificat de "prodigiós".

TREURE MÉS PROFIT

A preguntes dels periodistes, Trilla ha apuntat que no coneix una altra comunitat autònoma amb una normativa com aquesta, i ha assenyalat que fa dos anys van estudiar la situació del tempteig i retracte i van concloure que si els ajuntaments i la Generalitat no compren més habitatges és per falta de finançament, i actualment estudien com treure més profit.

"La problemàtica de l'habitatge a Catalunya és d'una dimensió i d'unes necessitats extraordinàries", amb 137.000 persones apuntades en el registre de sol·licitants d'habitatge accessible, als quals se sumen els que estan en taules d'emergència, i ha apuntat a la responsabilitat és de l'àmbit públic, que ha de destinar pressupost de la recaptació dels impostos, i que actualment destina una part insuficient.

Davant això, ha considerat que la col·laboració d'entitats i del sector privat no lucratiu és "un sector a tenir en compte, com un braç armat", que demostra ser útil, perquè per exemple des de la fundació ofereixen coordinació entre entitats, que al seu torn fan un acompanyament social que demostra tenir més garanties d'èxit, per la qual cosa espera que creixin les seves xifres.

el més llegit

 1. 1

  Es desborda el riu Ter al seu pas per Bescanó (Girona)

 2. 2

  Cau al mar un tram del Pont del Petroli de Badalona (Barcelona) per l'onatge

 3. 3

  Els Bombers busquen un desaparegut durant el temporal a Palamós (Girona)

 4. 4

  Aragonès es desplaçarà aquest dimecres a Palafolls, Blanes i Malgrat de Mar

 5. 5

  Girona activa el pla d'emergència per risc de desbordament del riu Onyar

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista