Actualitzat 04/08/2014 11:46

L'ONU condemna Espanya per primera vegada per no protegir una víctima de violència masclista i la seva filla

Violencia Machista
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 4 Ago. (EUROPA PRESS)

El Comitè de les Nacions Unides per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW) ha condemnat l'Estat espanyol per no actuar de manera diligent per evitar la violació dels drets d'Ángela González, una dona víctima de violència de gènere, i la seva filla Andrea, que va ser assassinada pel seu pare durant un règim de visites.

   El pronunciament es produeix arran d'una demanda interposada el setembre del 2012 per Women's Link Worldwide en representació de González, qui en més de 30 ocasions va denunciar davant de les autoritats la violència que ella i la seva filla patien, i va sol·licitar mesures de protecció per a totes dues.

   La falta de deguda diligència del sistema de protecció va conduir que la nena, de llavors set anys, fos assassinada pel seu pare en una de les visites sense supervisió concedides a l'agressor.

   En el seu dictamen, el Comitè ratifica l'obligació que tenen els Estats d'"investigar l'existència d'errors, negligència o omissions per part dels poders públics" que deixen sense protecció les víctimes de violència de gènere. D'igual forma recorda que per fer això realitat es necessita de "voluntat política i el suport d'agents estatals", informa aquesta fundació de dones.

   Tot i que reconeix que Espanya ha fet front a la violència de gènere per mitjà de la formulació de lleis, conscienciació, educació i capacitació, incloent la Llei Integral Contra Violència de Gènere, aprovada el 2004, tot i això identifica pràctiques de jutges, fiscals, treballadors socials que porten "amb freqüència" que no es protegeixi de manera efectiva les víctimes i els seus fills.

DRETS DE CUSTÒDIA DELS MALTRACTADORS

   El Comitè obliga l'Estat espanyol a reparar de manera adequada i a indemnitzar integralment Ángela González, així com a fer una investigació que determini els errors que van existir en el seu cas i que van causar que ella i la seva filla estiguessin desprotegides.

   A més, aquest organisme de l'ONU exigeix que es prenguin "mesures adequades i efectives perquè els antecedents de violència de gènere siguin tinguts en compte al moment d'estipular els drets de custòdia de manera que es posi en perill la seguretat de les víctimes de violència de gènere, inclosos els fills".

    El Comitè insta que es reforci la implementació del marc legal per respondre adequadament la violència de gènere i obliga que els jutges i personal administratiu competent rebin formació obligatòria sobre estereotips de gènere.

   L'Estat espanyol té sis mesos per reportar al Comitè, mitjançant un escrit, les mesures que hagi pres en compliment d'aquesta decisió i deu difondre àmpliament la decisió "a fi d'arribar a tots els sectors pertinents de la societat."




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés