Publicat 22/01/2019 11:29CET

L'oncologia peditrica del Taulí de Sabadell es traslladar al Vall d'Hebron per a una "millor qualitat"

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.
HOSPITAL VALL D'HEBRON - Archivo

BARCELONA, 22 gen. (EUROPA PRESS) -

L'oncologia peditrica de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell (Barcelona) es traslladar al Vall d'Hebron de Barcelona per concentrar els casos en aquest hospital que tracta més pacients i té més experincia, i per assolir una "millor qualitat" per als pacients, han explicat a Europa Press fonts de la Conselleria de Salut de la Generalitat.

"La capacitat teraputica disponible al Vall d'Hebron és simplement impossible de reproduir a un altre centre que no tracti un volum similar de casos", ha defensat, a la qual cosa ha afegit que l'evidncia científica dona suport a aquest enfocament que es reprodueix en altres pasos d'Europa.

El Vall d'Hebron al costat del Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat --els dos centres de tot l'Estat amb més casos tractats de cncer peditric entre el 1980 i el 2016-- tenen una mitjana de més de 80 pacients anuals, a més de tecnologies teraputiques d'alta complexitat i relació amb xarxes internacionals.

Per la seva banda, el Parc Taulí té una mitjana de 9 casos nous per any, han assenyalat les citades fonts, mentre que la Societat Europea d'Oncologia Peditrica defensa en els seus estndards de bona prctica que 30 és el nombre mínim de nous casos per any per mantenir un bon nivell d'especialització, la qual cosa ha avalat el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

REUNIÓ AMB L'AJUNTAMENT DE SABADELL

Representants del Servei Catal de la Salut (CatSalut) es van reunir la tarda d'aquest dilluns amb l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant; el segon tinent d'alcalde, Juli Fernndez, i el regidor de Salut, Ramon Vidal, per explicar la situació i el trasllat de part dels tractaments amb objectiu d'obtenir la millor qualitat per als pacients.

El CatSalut ha escoltat les peticions de l'Ajuntament i estudiar les diverses possibilitats per avaluar quina activitat és susceptible de mantenir al centre, que actualment ja deriva al Vall d'Hebron diversos tractaments peditrics complexos --com la cirurgia oncolgica, quimioterpia complexa, radioterpia i trasplantament de medulla ssia--.

CONCENTRACIÓ DE CASOS

A Catalunya hi ha al voltant de 200 nous casos de cncer en nens de fins el 14 anys, per la qual cosa es considera com una malaltia rara, a causa que les patologies oncolgiques peditriques "clarament es poden beneficiar de la concentració de casos".

Aquest benefici es dona, segons el departament, perqu dins del cncer peditric s'inclouen més de 100 patologies amb diferents diagnstics, tractaments i pronstics diferents, la qual cosa fa "enormement complex dominar totes les opcions" amb prou experincia i maneig dels efectes adversos.

La dificultat requereix serveis disponibles les 24 hores dels 365 dies de l'any amb personal amb la suficient experincia, a la qual cosa se suma que el desenvolupament del tractament es basa en protocols d'investigació internacionals en els quals només poden participar centres acceptats amb criteris de qualitat.

MILLORES AL PARC TAULÍ

Al marge d'aquest cas, i a causa de reordenacions que s'estan fent, l'Hospital Taulí reforar altres serveis i es convertir en centre de referncia del Valls Occidental i del Bages de cirurgia de cncer d'ovari, incorporar el servei d'implantació de marcapassos d'alta complexitat --Dispositius Automtics Implantables (DAIs)--.

També duplicar l'activitat de cateterismes cardíacs en els propers tres o quatre anys i, des del 2019, formar part de la xarxa d'unitat d'experts per atendre malalties minoritries de tipus cognitiu conductuals de base gentica, al costat del Vall d'Hebron i el Sant Joan de Déu.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés