Publicat 22/1/2019 11:29:46CET

L'oncologia pediàtrica del Taulí de Sabadell es traslladarà al Vall d'Hebron per a una "millor qualitat"

HOSPITAL VALL D'HEBRON - Archivo

BARCELONA, 22 Gen. (EUROPA PRESS) -

L'oncologia pediàtrica de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell (Barcelona) es traslladarà al Vall d'Hebron de Barcelona per concentrar els casos en aquest hospital que tracta més pacients i té més experiència, i per assolir una "millor qualitat" per als pacients, han explicat a Europa Press fonts de la Conselleria de Salut de la Generalitat.

"La capacitat terapèutica disponible al Vall d'Hebron és simplement impossible de reproduir a un altre centre que no tracti un volum similar de casos", ha defensat, a la qual cosa ha afegit que l'evidència científica dona suport a aquest enfocament que es reprodueix en altres països d'Europa.

El Vall d'Hebron al costat del Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat --els dos centres de tot l'Estat amb més casos tractats de càncer pediàtric entre el 1980 i el 2016-- tenen una mitjana de més de 80 pacients anuals, a més de tecnologies terapèutiques d'alta complexitat i relació amb xarxes internacionals.

Per la seva banda, el Parc Taulí té una mitjana de 9 casos nous per any, han assenyalat les citades fonts, mentre que la Societat Europea d'Oncologia Pediàtrica defensa en els seus estàndards de bona pràctica que 30 és el nombre mínim de nous casos per any per mantenir un bon nivell d'especialització, la qual cosa ha avalat el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

REUNIÓ AMB L'AJUNTAMENT DE SABADELL

Representants del Servei Català de la Salut (CatSalut) es van reunir la tarda d'aquest dilluns amb l'alcalde de Sabadell, Maties Serracant; el segon tinent d'alcalde, Juli Fernàndez, i el regidor de Salut, Ramon Vidal, per explicar la situació i el trasllat de part dels tractaments amb objectiu d'obtenir la millor qualitat per als pacients.

El CatSalut ha escoltat les peticions de l'Ajuntament i estudiarà les diverses possibilitats per avaluar quina activitat és susceptible de mantenir al centre, que actualment ja deriva al Vall d'Hebron diversos tractaments pediàtrics complexos --com la cirurgia oncològica, quimioteràpia complexa, radioteràpia i trasplantament de medul·la òssia--.

CONCENTRACIÓ DE CASOS

A Catalunya hi ha al voltant de 200 nous casos de càncer en nens de fins el 14 anys, per la qual cosa es considera com una malaltia rara, a causa que les patologies oncològiques pediàtriques "clarament es poden beneficiar de la concentració de casos".

Aquest benefici es dona, segons el departament, perquè dins del càncer pediàtric s'inclouen més de 100 patologies amb diferents diagnòstics, tractaments i pronòstics diferents, la qual cosa fa "enormement complex dominar totes les opcions" amb prou experiència i maneig dels efectes adversos.

La dificultat requereix serveis disponibles les 24 hores dels 365 dies de l'any amb personal amb la suficient experiència, a la qual cosa se suma que el desenvolupament del tractament es basa en protocols d'investigació internacionals en els quals només poden participar centres acceptats amb criteris de qualitat.

MILLORES AL PARC TAULÍ

Al marge d'aquest cas, i a causa de reordenacions que s'estan fent, l'Hospital Taulí reforçarà altres serveis i es convertirà en centre de referència del Vallès Occidental i del Bages de cirurgia de càncer d'ovari, incorporarà el servei d'implantació de marcapassos d'alta complexitat --Dispositius Automàtics Implantables (DAIs)--.

També duplicarà l'activitat de cateterismes cardíacs en els propers tres o quatre anys i, des del 2019, formarà part de la xarxa d'unitat d'experts per atendre malalties minoritàries de tipus cognitiu conductuals de base genètica, al costat del Vall d'Hebron i el Sant Joan de Déu.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.