Publicat 1/7/2019 19:03:39 +02:00CET

L'onada de calor deixa a Catalunya màximes "inèdites" de 43,8 graus a Alcarràs i 43,6 a Artés

Aigua, altes temperatures, onada de calor (recurs)
Jesús Hellín - Europa Press

A l'interior, ha estat la calor més intensa des del juliol del 1982

BARCELONA, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

L'onada de calor que ha afectat Catalunya entre el 25 i el 30 de juny ha deixat valors de temperatura màxima de 40 a 43 graus a diverses comarques d'interior, sectors del prelitoral i valls prepirinenques, amb registres de 43,8 graus a Alcarràs (Lleida) i 43,6 a Artés (Barcelona) "inèdits" en la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (Xema).

En un comunicat aquest dilluns, el Servei Meteorológic de Catalunya (SMC) ha explicat que els dies més calorosos van ser el divendres 28 i el dissabte 29, quan es van superar en aquests dos punts registres d'estacions meteorològiques que tenen sèries de fa més de 30 anys.

A l'interior de Catalunya, ha estat l'onada de calor més intensa de les últimes dècades, i cal retrocedir fins al juliol del 1982 per trobar-ne una de comparable, mentre que a la costa ha estat comparable a episodis de calor com els de principis d'agost de l'any passat.

CALOR A LES MUNTANYES

A més, ha estat una onada persistent, perquè en alguns sectors de muntanya ha provocat la superació dels llindars de perill per calor durant sis dies consecutius, "un fet totalment extraordinari al mes de juny".

Durant l'episodi, la majoria d'estacions de la Xema amb més de deu anys de dades (126 de 145) han superat la seva màxima absoluta de juny i més de la meitat (83) han tingut la seva màxima absoluta de tota la sèrie, en algunes amb dos dies consecutius.

TOCANT SOSTRE

El divendres 28 i el dissabte 29 la temperatura "va tocar sostre", en superar la màxima els 40 graus en gran part de l'interior i en molts sectors del prelitoral, però el dijous 27 i el diumenge 30 també s'hi va arribar en diversos plans d'interior, de manera que en sectors de la zona de Lleida, Tremp, el Bages i Vic s'ha arribat a superar els 40 graus de màxima durant quatre dies.

Entre el 25 i el 30 de juny, gairebé totes les estacions (173 de 185) van superar almenys un dia el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor, mentre que 131 estacions van superar el llindar de calor com a mínim en tres dies consecutius.