Publicat 11/5/2020 18:15:37 +02:00CET

L'OMS recomana un aixecament "lent i constant" de les mesures de confinament

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus,  en la conferència de premsa sobre COVID-19 - 9 de març de 2020
OMS - Archivo

   MADRID, 11 maig (EUROPA PRESS) -

   El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha recomanat als països, sempre que estiguin preparats, fer un aixecament "lent i constant" de les mesures de confinament implantades per reduir la transmissió del nou coronavirus.

   En una roda de premsa, Tedros ha recordat que per poder començar els plans de desescalada, les regions han de respondre afirmativament aquestes qüestions: l'epidèmia està sota control?; el sistema sanitari pot fer front a un rebrot dels casos una vegada es relaxin les mesures?; els sistemes de vigilància són capaces de detectar i gestionar els casos de contagi i els seus contactes?.

   "Aquestes preguntes poden determinar si es pot relaxar, o no el confinament", ha asseverat el director general de l'OMS, si bé ha avisat que fins i tot responent de manera positiva els plans de desescalada són "difícils i complexos".

   I és que, tal com ha recordat, durant aquest cap de setmana a Corea del Sud s'han hagut de tancar bars per un augment de casos de Covid-19 i en Wuhan (la Xina) s'han detectat nous grups d'afectats, igual que a Alemanya. Països en els quals, "afortunadament", existeixen sistemes sanitaris capaços de detectar i respondre un repunt de casos.

   En aquest sentit, Tedros ha advertit que els estudis serològics disponibles fins avui mostren que un percentatge "baix" de la població ha generat anticossos, la qual cosa evidencia que la "major part" de la societat segueix sent "susceptible" al virus.

   "L'OMS està treballant en estreta col·laboració amb els governs per garantir que les mesures clau de salut pública segueixin vigents a l'hora d'aixecar les restriccions", ha dit Tedros, per recalcar que fins que no hi hagi una vacuna les mesures recomanades són les úniques eines per lluitar contra el virus.

   Dit això, Tedros ha aconsellat als països que estan valorant reobrir els col·legis que, abans de fer-ho, reflexionin sobre l'epidemiologia de la zona en la qual es troba el centre educatiu; les capacitats de mantenir les mesures d'higiene en aquests entorns escolars; i es tingui en compte que encara no se sap amb exactitud la transmissió i la gravetat de la malaltia en els nens.

   De la mateixa manera s'ha pronunciat sobre els llocs de feina, i ha destacat la importància que es realitzi una avaluació dels riscos de contagi i es desenvolupin plans d'acció per mitigar la transmissió del virus.

   Finalment, Tedros ha informat que aquest dimarts es va a llançar la iniciativa 'Tech Access Partnership' per augmentar la producció local de tecnologies sanitàries essencials, com mascarillas i ventiladors, als països en desenvolupament. "Només junts podrem superar la pandèmia. Unitat nacional i solidaritat global", ha afirmat.

Contador