Actualitzat 18/03/2021 13:55

L'OMS insisteix que s'ha de continuar administrant la vacuna d'AstraZeneca a Europa perquè "salva vides"

Un vial amb la vacuna d'AstraZeneca contra la covid-19 (Arxiu)
Jorge Gil - Europa Press

MADRID, 18 mar? (EUROPA PRESS) -

El director regional per Europa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Hans Kluge, ha insistit aquest dijous que a Europa s'ha de continuar administrant la vacuna contra el coronavirus de la companyia AstraZeneca perquè "salva vides".

Kluge s'ha pronunciat així en una roda de premsa després que diversos països de la Unió Europea, entre els quals es troba Espanya, hagin suspès temporalment l'administració del vaccí d'AstraZeneca arran d'haver detectat casos de tromboembolisme greu en algunes persones a les quals se'ls havia inoculat.

Una decisió que, com ha recordat el dirigent de l'OMS a Europa, és una mesura de "precaució", perquè encara no s'ha demostrat que aquests esdeveniments estiguin relacionats amb la vacuna d'AstraZeneca.

De fet, ha recordat que el tromboembolisme venós és la tercera malaltia cardiovascular més comú al món i es produeix a poblacions independentment que estiguin vacunades o no. "En aquest moment els beneficis de la vacuna d'AstraZeneca superen amb escreix els riscos, per la qual cosa cal continuar administrant-la per poder salvar vides", ha emfatitzat.

D'altra banda, Kluge ha avisat que encara hi ha "inequitat" pel que fa a l'accés a la vacuna, atès que els països d'ingressos alts ja l'estan administrant, mentre que només el 60% dels d'ingressos mitjans i baixos ho han fet.

Actualment, un total de 46 països d'Europa han administrat més de 107 milions de dosis; el 3% de la població a 45 països ha rebut una sèrie de vacunació completa, i les dades de 23 països indiquen que el 51% dels treballadors de la salut han rebut almenys una dosi.

Tot i que 27 països es troben actualment en un bloqueig nacional parcial o total, 21 flexibilitzen gradualment les mesures restrictives. "Alguns ho fan basant-se en el fet que l'augment de la vaccinació als països condueixi immediatament a una situació epidemiològica millor. Aquestes suposicions són massa recents com per poder-les fer", ha assenyalat Kluge.

Finalment, ha recordat que la vacunació per si sola, malgrat que ja comença a demostrar que salva vides, i especialment tenint en compte les desigualtats que hi ha entre els països, "no reemplacen" les mesures socials i de salut pública.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés