Publicat 05/10/2020 18:17

L'OMS avisa que la pandmia ha frenat l'atenció a la salut mental en el 93% dels pasos de tot el món

Dona amb depressió
MARTIN DIMITROV / MARTIN-DM - Archivo

MADRID 5 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat una enquesta, en la qual s'han analitzat 130 pasos, que avisa que la pandmia del coronavirus ha frenat l'atenció a la salut mental en el 93% de les regions, malgrat que la crisi del coronavirus ha augmentat la demanda dels serveis sanitaris que presten aquesta atenció.

I és que, tal com ha recordat l'organisme de les Nacions Unides amb motiu de la celebració, el proper 10 d'octubre, del Dia Mundial de la Salut Mental: el duel, l'allament, la prdua d'ingressos i la por pel coronavirus desencadenen problemes de salut mental o agreugen els existents.

De fet, es creu que moltes persones poden afrontar nivells més alts de consum d'alcohol i drogues, insomni i ansietat. A més, l'OMS ha recordat que la covid-19 en si mateix pot provocar complicacions neurolgiques i mentals, com el deliri, l'agitació o l'accident cerebrovascular. Les persones amb trastorns mentals, neurolgics o per ús de substncies preexistents també són més vulnerables a la infecció per SARS-CoV-2, perqu poden tenir un risc superior de patir resultats greus i, fins i tot, la mort.

"La bona salut mental és fonamental per a la salut i el benestar en general. La covid-19 ha interromput els serveis essencials de salut mental a tot el món just quan més es necessiten. Els líders mundials han d'actuar amb rapidesa i decisió per invertir més en programes de salut mental que salven vides, durant la pandmia i després", ha dit el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

En concret, l'enquesta, elaborada entre el juny i l'agost del 2020, ha analitzat com ha canviat la prestació de serveis mentals, neurolgics i per ús de substncies a causa de la covid-19, els tipus de serveis que s'han interromput i com els pasos s'han comenat a adaptar per superar aquests obstacles.

En aquest sentit, més del 60 per cent va informar d'interrupcions en els serveis de salut mental per a persones vulnerables, inclosos nens i adolescents (72%), adults (70%) i dones que requereixen serveis prenatals o postnatals (61%).

Així mateix, el 67 per cent va veure interrupcions en l'assessorament i la psicoterpia; el 65 per cent en serveis crítics de reducció de danys; i el 45 per cent en el tractament de manteniment amb agonistes opioides per a la dependncia d'opioides.

EL 35% DELS PASOS HA INTERROMPUT LES INTERVENCIONS URGENTS

Més d'un ter (35%) va advertir interrupcions en les intervencions d'emergncia, incloses les de persones que experimenten convulsions prolongades; síndromes greus d'abstinncia per ús de substncies; i deliri, sovint un signe d'una afecció mdica subjacent greu.

Així mateix, el 30 per cent va informar interrupcions en l'accés a medicaments per a trastorns mentals, neurolgics i per ús de substncies; i al voltant de les tres quartes parts van informar almenys d'interrupcions parcials dels serveis de salut mental a l'escola i al lloc de treball (78% i 75% respectivament).

Tot i que molts pasos (70%) han adoptat la telemedicina o la teleterpia per superar les interrupcions dels serveis en persona, existeixen disparitats significatives en l'acceptació d'aquestes intervencions. Més del 80 per cent dels pasos d'ingressos alts van informar que havien implementat la telemedicina i la teleterpia per tancar les bretxes en la salut mental, en comparació amb menys del 50 per cent dels pasos d'ingressos baixos.

L'OMS ha ems orientació als pasos sobre com mantenir els serveis essencials, inclosos els serveis de salut mental, durant la covid-19 i ha recomanat que els pasos assignin recursos a la salut mental com un component integral dels seus plans de resposta i recuperació. També ha instat els pasos a monitoritzar els canvis i les interrupcions en els serveis perqu puguin abordar-los.

I és que, tot que el 89 per cent dels pasos van informar en l'enquesta que la salut mental i el suport psicosocial són part dels seus plans nacionals de resposta a la covid-19, només el 17 per cent d'aquests pasos tenen fons addicionals complets per cobrir aquestes activitats.

Tot aix destaca la necessitat de més diners per a la salut mental. De fet, l'OMS ha assenyalat que a mesura que continu la pandmia, s'imposar una demanda encara més gran als programes de salut mental nacionals i internacionals que han patit anys d'insuficincia crnica de fons.