MADRID, 12 nov. (EUROPA PRESS) -
Cap sistema de salut del món no està preparat per cobrir les necessitats d'emmagatzematge i transport de la cadena de fred de dues de les vacunes de la covid-19 en la tercera fase d'assaigs clínics, entre les quals la que va anunciar dilluns l'empresa farmacèutica Pfizer, segons va advertir dimecres el sotsdirector de l'Organització Panamericana de la Salut (OPS), el doctor Jarbas Barbosa.
En una roda de premsa, ha explicat que, de les deu vacunes que hi ha en la tercera fase d'assaigs clínics, dues utilitzen la tecnologia "de fer servir material genètic del virus" i que no hi ha cap altre vaccí al món que comparteixi aquestes característiques.
"Llavors cap sistema de salut al Carib, a l'Amèrica del Sud, als Estats Units, a Europa no estan preparats per gestionar aquestes vacunes, perquè per fer-ho cal tenir un emmagatzematge a -70ºC. Si els països utilitzen aquests vaccins, s'hauran de preparar. Les altres vuit vacunes en fase 3 sí que es poden emmagatzemar amb les cadenes de fred que trobem avui a qualsevol país", ha advertit.
Barbosa ha avançat que l'Organització Panamericana de la Salut està en contacte amb diverses institucions financeres per enfortir les cadenes de fred dels països, perquè qualsevol nació del món que vulgui fer servir la vacuna necessitarà alguns canvis o nous magatzems per conservar-la a aquesta temperatura.
No obstant això, ha especificat que quan el vaccí arriba a les sales de vacunació no cal que es trobi a -70ºC, perquè es pot emmagatzemar entre 2ºC i 8ºC durant un període de fins a cinc dies. "El problema es troba als magatzems centrals i en el transport i aquí s'ha de fer una inversió. És un desafiament per a tothom, perquè per primera vegada tindrem vaccins amb aquestes característiques disponibles", ha concretat.
De la seva banda, el director del Departament de Malalties Transmissibles de l'OPS, Marcos Espinal, ha indicat que Pfizer ha assolit acords bilaterals amb diversos països, entre els quals els llatinoamericans, com l'Argentina, Xile, Mèxic i l'Equador, i continua negociant amb el Perú i el Brasil.
El sotsdirector de l'OPS ha ressaltat l'augment constant de casos de coronavirus a l'Amèrica del Nord en la majoria dels estats dels Estats Units, diverses parts del Canadà i alguns estats de Mèxic que pateixen els pics de casos. "De fet, els Estats Units continuen reportant xifres rècord de casos de covid-19, i esperem que aviat superi els 10 milions d'infeccions", ha alertat.
No obstant això, ha assenyalat que, al sud, "alguns països i regions ho fan millor que d'altres". Al Carib, ha apuntat que, gràcies a la vigilància efectiva de la malaltia, a països com les Bahames han adoptat mesures ràpides de control, com el rastreig de contactes, que van evitar el descontrol dels pics de les darreres setmanes.
"A l'Amèrica del Sud, Xile, el Paraguai i l'Uruguai han controlat la transmissió i han aplanat les corbes epidemiològiques. I els casos a l'Argentina, que van experimentar un pic de transmissió al setembre i octubre, disminueixen gràcies a una coordinació millor entre les províncies", ha conclòs.