Actualitzat 05/07/2014 10:40

L'oficina de desapareguts de la Generalitat atén un centenar de famílies en tres mesos

Directora general de Administración de Seguridad de Interior, Maite Casado
EUROPA PRESS

En aquest període hi ha hagut 922 desaparicions, però la majoria es resolen en pocs dies

BARCELONA, 5 jul. (EUROPA PRESS) -

L'oficina d'atenció a les famílies de desapareguts de la Generalitat ha atès un centenar de casos en els tres mesos que porta en funcionament, sobretot facilitant assessoria en temes jurídics, atenció psicològica i informació sobre el transcurs de les investigacions policials.

En una entrevista d'Europa Press, la directora general d'Administració de Seguretat de la Conselleria d'Interior, Maite Casado, ha explicat que 32 famílies han contactat amb el servei a través del seu telèfon d'atenció, 59 més han estat contactades per l'oficina i vuit han rebut una atenció personalitzada des del centre.

Per a Casado, l'acollida de l'oficina per part de les famílies ha estat "boníssima, les famílies l'agraeixen moltíssim perquè per primera vegada tenen informació actualitzada de com està la recerca del seu familiar, se senten recolzats i si tenen un dubte jurídic tenen un telèfon on acudir".

Quan desapareix un familiar i no se'l troba en els primeres setmanes o mesos, les famílies comencen a tenir, a més de l'angoixa per la recerca i la necessitat d'informació, uns altres dubtes en qüestions jurídiques que l'oficina ajudarà a resoldre: què fer amb el sou que cobrava la persona, les prestacions socials, els seus comptes bancaris, els seus impostos i les seves obligacions econòmiques, entre molts altres temes.

Segons la directora, actualment hi ha 210 casos oberts de desaparicions sense resoldre acumulats en els últims anys, i en aquests tres mesos que l'oficina ha estat oberta, s'han denunciat 922 desaparicions davant els Mossos d'Esquadra, tot i que la majoria s'han resolt en les primeres setmanes.

Concretament, en aquest període s'ha denunciat la desaparició de 456 adults i el segon col·lectiu amb més nombre de desapareguts és el de nenes adolescents menors d'entre 13 i 17 anys, amb una xifra de 291 denúncies, tot i que aquestes s'han resolt totes perquè no són desaparicions forçades o d'origen criminal, sinó que solen ser menors que s'escapen de casa per poc temps.

Respecte els ancians, en aquests tres mesos s'han presentat 40 denúncies per desaparició de persones de 65 anys o més.

De tots els casos rebuts aquests primers tres mesos, quan l'oficina --en què treballen un cap i un agent dels Mossos-- ha tingut constància d'un cas d'alt risc, s'ha posat en contacte amb les famílies en els dies següents i s'ha parlat amb totes els casos sense resoldre acumulats de 2013.

DESAPARICIONS SENSE RESOLDRE

En el primer moment de la desaparició, qui atén les famílies i recull la denúncia és la comissaria dels Mossos d'Esquadra i les unitats d'investigació, en contacte amb l'oficina, i aquesta s'encarrega del cas quan passa un temps i la desaparició no s'ha resolt.

"Des del moment en què es presenta la denúncia, s'obren dues línies d'actuació policial, d'un costat la recerca, que la fan els Mossos i la gran majoria apareixen durant els primers 15 dies, i des del primer moment s'activa l'oficina, però quan les famílies requereixen el servei sol ser quan s' han fet les primeres indagacions i la persona no ha estat trobada", ha detallat.

Per oferir atenció jurídica personalitzada, està pendent la firma d'un conveni amb el Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya (CICAC) i per a la psicològica, amb l'associació de desapareguts Inter-SOS.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés