Publicat 03/06/2020 11:55

Localitzen dos fragments d'un meteorit que va caure prop de Barcelona en 1704

Flascó amb els dos fragments del meteorit de Barcelona, descoberts en la collecció de la família Salvador, juntament amb altres objectes del "cuarto de meravelles" d'aquesta estirp de boticarios i botnics catalans
JOSEP MARIA DE LLOBET / JOSEP MARIA DE LLOBET

BARCELONA, 3 juny (EUROPA PRESS) -

La revista 'Meteoritics and Planetary Science' ha donat a conixer la troballa de dos fragments d'un meteorit que va caure a Barcelona en 1704 i els trossos del qual s'han localitzat mentre es documentaven i catalogaven les colleccions de la família Salvador, una important estirp de boticaris i botnics de la capital catalana.

Es tracta del set meteorit més antic que es conserva al món i el tercer d'Europa, segons ha informat en un comunicat aquest dimecres el Museu de Cincies Naturals de Barcelona, que ha dut a terme l'estudi al costat de la Universitat Politcnica de Catalunya (UPC), a través d'un projecte d'investigació de la Secció de Cincies i Tecnologia de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).

L'article recopila una vintena de documents histrics que deixen constncia de la caiguda del meteorit i constitueixen un valuós testimoniatge del "origen diví" que es va atribuir al segle XVIII al meteorit, que va caure en els voltants de Terrassa (Barcelona) el 25 de desembre del 1704, durant la Guerra de Successió Espanyola, i va ser utilitzat per tots dos bndols --borbnics i austracistas-- amb objectius propagandístics.

Els dos fragments, de 50 i 34 grams de pes, s'han trobat en un flascó de vidre mentre es catalogava la collecció Salvador, conservada en l'Institut Botnic de Barcelona, i en que el seu interior hi havia una etiqueta incompleta i mig esborrada on es podien llegir referncies al meteorit del 1704.

Els autors de l'estudi han comparat les restes del meteorit de Barcelona --que per la seva composició podria pertnyer a un asteroide de l'rbita de Mart o Júpiter-- amb els quatre meteorits que es coneix que han caigut o s'han trobat a Catalunya, i han concls que cap d'aquests fragments poden ser confosos amb el meteorit de 1704.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés