Publicat 12/2/2019 16:22:48 +01:00CET

L'Observatori de Bioètica de la UB, contrari a la gestació subrogada per la seva "mercantilització"

Permisos maternidad y paternidad
MINISTERIO DE TRABAJO

Demana que hi hagi una legislació "garantista" en cas que es permeti

BARCELONA, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Observatori de Biotica i Dret de la Universitat de Barcelona (UB) s'ha mostrat contrari a la gestació subrogada, i ha defensat que no ha de ser una alternativa legal per tenir descendncia perqu suposa una "mercantilització" del cos hum i genera situacions de vulnerabilitat.

En la presentació del 'Document sobre gestació per substitució', la directora de l'Observatori de Biotica i Dret, María Casado, ha dit aquest dimarts que la proposta de l'entitat és que la legislació no es modifiqui per permetre-la: "És millor ens quedem com estem".

Casado ha afirmat que la llibertat no és merament individual sinó que s'exerceix en un context, i ha sostingut que "és molt difícil allar la gestació subrogada de tot el context de lobby econmic que es mou al voltant".

"Vivim en un món global pel que fa a l'economia, per els drets es defensen territorialment", ha remarcat, i ha advertit davant el desig de tenir-ho tot de manera immediata i d'una prctica que no és un contracte a l'ús.

Les conclusions del document consideren que la gestació subrogada no s'ha d'admetre com un mitj alternatiu per tenir fills, perqu considera que "obre portes a situacions d'explotació de la dona i del nounat" i que el desig de tenir fills s'ha de canalitzar per mitjans existents com la reproducció assistida i l'adopció.

No obstant aix, el document sosté que si es modifica la legislació per permetre-la, ha de ser "garantista" per assegurar la protecció dels drets dels implicats, especialment de la gestant i el menor.

Ha considerat que una legislació ha de reunir com a mínim els requisits d'un control judicial del procediment, exclusió de qualsevol intermediari amb nim de lucre, la possibilitat de la gestant de canviar d'opinió, un control de la idonetat dels comitents i la inscripció registral de la prctica.

Casado ha subratllat que en cas de regular-se a Espanya hauria de tenir com a mínim "els mateixos requisits" que l'adopció, que ha advocat per fomentar.

SITUACIÓ A EUROPA

A Europa, la gestació per substitució només s'admet expressament al Regne Unit, Grcia i Portugal, mentre que a la resta de pasos hi ha una prohibició expressa o no est regulada: a Espanya no existeix expressament una prohibició, sinó una declaració de nullitat de contracte, amb la qual cosa la mare gestant és la mare amb carcter general legal.

Davant els impediments legals, algunes persones viatgen a altres pasos on la gestació subrogada est permesa, i quan tornen es troben amb dificultats perqu es reconegui el vincle de filiació, encara que els tribunals el poden admetre en virtut de protecció de l'inters del menor.

Davant aquestes prctiques, el document adverteix que "no és recomanable acabar acceptant la política dels fets consumats", perqu aix contribuiria a normalitzar una conducta socialment qüestionada.

El document est coordinat per les professores de la UB María Casado i Mónica Navarro, forma part de la collecció de Biotica d'Edicions UB i est publicat en castell, catal i angls.

el més llegit

 1. 1

  Catalunya registra tres brots a Tarragona

 2. 2

  Dos detinguts per robar en un local d'oci nocturn a Manresa

 3. 3

  L'Audiència Nacional obre el judici als 3 suposats gihadistes de la cèl·lula que va atemptar a Catalunya

 4. 4

  Excavacions a Banyoles (Girona) descobreixen un pou amb restes visigòtiques "excepcionals"

 5. 5

  Collboni qualifica d'"autèntica incompetència política" la gestió del Govern al Segrià (Lleida)