Publicat 12/2/2019 16:22:48CET

L'Observatori de Bioètica de la UB, contrari a la gestació subrogada per la seva "mercantilització"

Permisos maternidad y paternidad
MINISTERIO DE TRABAJO

Demana que hi hagi una legislació "garantista" en cas que es permeti

BARCELONA, 12 Febr. (EUROPA PRESS) -

L'Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona (UB) s'ha mostrat contrari a la gestació subrogada, i ha defensat que no ha de ser una alternativa legal per tenir descendència perquè suposa una "mercantilització" del cos humà i genera situacions de vulnerabilitat.

En la presentació del 'Document sobre gestació per substitució', la directora de l'Observatori de Bioètica i Dret, María Casado, ha dit aquest dimarts que la proposta de l'entitat és que la legislació no es modifiqui per permetre-la: "És millor ens quedem com estem".

Casado ha afirmat que la llibertat no és merament individual sinó que s'exerceix en un context, i ha sostingut que "és molt difícil aïllar la gestació subrogada de tot el context de lobby econòmic que es mou al voltant".

"Vivim en un món global pel que fa a l'economia, però els drets es defensen territorialment", ha remarcat, i ha advertit davant el desig de tenir-ho tot de manera immediata i d'una pràctica que no és un contracte a l'ús.

Les conclusions del document consideren que la gestació subrogada no s'ha d'admetre com un mitjà alternatiu per tenir fills, perquè considera que "obre portes a situacions d'explotació de la dona i del nounat" i que el desig de tenir fills s'ha de canalitzar per mitjans existents com la reproducció assistida i l'adopció.

No obstant això, el document sosté que si es modifica la legislació per permetre-la, ha de ser "garantista" per assegurar la protecció dels drets dels implicats, especialment de la gestant i el menor.

Ha considerat que una legislació ha de reunir com a mínim els requisits d'un control judicial del procediment, exclusió de qualsevol intermediari amb ànim de lucre, la possibilitat de la gestant de canviar d'opinió, un control de la idoneïtat dels comitents i la inscripció registral de la pràctica.

Casado ha subratllat que en cas de regular-se a Espanya hauria de tenir com a mínim "els mateixos requisits" que l'adopció, que ha advocat per fomentar.

SITUACIÓ A EUROPA

A Europa, la gestació per substitució només s'admet expressament al Regne Unit, Grècia i Portugal, mentre que a la resta de països hi ha una prohibició expressa o no està regulada: a Espanya no existeix expressament una prohibició, sinó una declaració de nul·litat de contracte, amb la qual cosa la mare gestant és la mare amb caràcter general legal.

Davant els impediments legals, algunes persones viatgen a altres països on la gestació subrogada està permesa, i quan tornen es troben amb dificultats perquè es reconegui el vincle de filiació, encara que els tribunals el poden admetre en virtut de protecció de l'interès del menor.

Davant aquestes pràctiques, el document adverteix que "no és recomanable acabar acceptant la política dels fets consumats", perquè això contribuiria a normalitzar una conducta socialment qüestionada.

El document està coordinat per les professores de la UB María Casado i Mónica Navarro, forma part de la col·lecció de Bioètica d'Edicions UB i està publicat en castellà, català i anglès.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.