Publicat 07/04/2015 18:10

L'Obra Social La Caixa premia 10 projectes d'atenció a col·lectius desafavorits

Representantes de cinco de los proyectos premiados por Obra Social
EUROPA PRESS

MADRID, 7 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Obra Social La Caixa lliurarà aquest dimarts els deu 'Premis la Caixa a la Innovació i la Transformació Social' als projectes d'ONG a aquells qui la fundació reconeix per la seva "ambició transformadora" i la seva innovació a l'hora de respondre a les necessitats dels col·lectius més desafavorits.

Tots ells han estat seleccionats de les 35 iniciatives finalistes que, al seu torn, van ser escollides d'entre els 728 projectes seleccionats en les Convocatòries d'Ajudes a Projectes d'Iniciatives Socials el 2014 que impulsa la mateixa fundació.

Així, malgrat que tots els projectes premiats havien rebut ja finançament d'Obra Social La Caixa, amb dotacions d'entre 10.000 euros i 47.000 euros, el premi suposa un "plus" per reforçar la seva activitat, segons ha indicat la sotsdirectora de la fundació, Joana Prats.

Entre les iniciatives guardonades figuren projectes per lluitar contra els abusos sexuals a persones amb discapacitat intel·lectual, d'acollida de persones sense llar, de promoció d'atenció a menors procedents d'entorns d'exclusió i de detecció i atenció a víctimes de tracta d'éssers humans a Espanya, entre d'altres projectes.

D'una banda, la Fundació Privada Ave María, les Religioses Adoratrius Esclaves del Santíssim Sagrament i de la Caritat, l'Associació Zubietxe, la Fundació Privada Ared i la Federació d'Associacions Veïnals i Consumidors de Valladolid rebran els premis de la categoria d'innovació social, dotats amb un import de 15.000 euros.

En la categoria de Transformació Social es lliuraran guardons dotats amb la mateixa quantitat a la Fundació Carmen Pardo Valcarce, l'organització Llengües i Mons, MeSumaría, Fundació Aquarel·la de Barris i Fundació Benèfica María Raventós.

A més, el jurat del guardó ha destacat cinc projectes d'altres organitzacions, cadascuna de les quals rebrà un accèssit dotat amb 5.000 euros per donar suport a la seva activitat.

Els representants de cinc dels projectes premiats en alguna de les dues categories es van reunir aquest dijous al matí per explicar els seus projectes a l'edifici Caixa Fòrum de Madrid, on tindrà lloc el lliurament dels premis a la tarda de dimarts, amb la participació del ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, i el director general d'Obra Social la Caixa, Jaime Giró, a més d'altres directius relacionats amb l'entitat bancària.

LLUITA CONTRA ELS ABUSOS A PERSONES AMB DISCAPACITAT

Entre aquests, la representant de la Fundació Carmen Pardo Valcarce, Almudena Martorell, ha explicat que el projecte que desenvolupa la seva organització se centra en la prevenció i sensibilització sobre els abusos sexuals a persones amb discapacitat intel·lectual, tant entre les pròpies persones amb discapacitat i les seves famílies com en nivells més amplis, fins a arribar a les administracions i forces de seguretat, i en la investigació, atenció i acompanyament de les víctimes en aquells casos que es produeixen.

"La literatura ens assenyala que més o menys la meitat de les persones amb discapacitat patiran abús sexual en algun moment de la seva vida --ha assegurat Martorell--. Són persones a les quals no les hem transmès que tenen una igualtat de drets, amb la qual cosa, quan són víctimes d'un abús sexual, en la majoria dels casos ni tan sols són conscients que tinguin un dret que això se'ls restitueixi, ni tan sols ho denuncien, es tendeix a tapar".

INSERCIÓ LABORAL DE MÉS DE 45

Al seu torn, la portaveu del projecte de la Fundació Privada Ared, que ha estat premiat en la categoria d'Innovació, Maria Elena Alfaro, ha explicat que la iniciativa que porta a terme la seva organització se centra en la capacitació i inserció laboral de persones en situació de desocupació i, particularment, de persones amb una mitjana de cinquanta anys i que estan en atur de llarga durada.

Des del mes de novembre passat fins al mes de gener ha atès ja 40 persones, de les quals 16 estan treballant actualment.

"El primer missatge que cal donar-los és que poden treballar, que valen, que poden ser treballadors, cotitzar i ser ciutadans actius --ha explicat Alfaro-- quan l'atur ha estat llarg, aquest ressort és molt difícil moure'l i a vegades veiem estats depressius que cal atendre, especialment amb els homes. L'altre missatge és: et falten competències laborals per a un món laboral que ha canviat molt".

INTEGRACIÓ DE MENORS A TRAVÉS DEL 'RAP'

La impulsora del projecte de la Fundació Aquarel·la de Barri, Ana Franco, ha explicat que la iniciativa que porten a terme des de fa dos anys i mig va començar com una "escola de 'rap'" per atreure nens en un barri amb un alt nivell de població en situació o risc d'exclusió, a la localitat cordovesa de Lucena.

A través d'aquesta iniciativa, el projecte se n'ha anat desenvolupant i atraient nens, sobretot d'origen romanès, búlgar o marroquí i d'ètnia gitana, i ha ampliat el seu àmbit d'activitat per aprofitar la relació entre els alumnes de l'escola de 'rap' i els seus mestres per prestar-los suport escolar, atenció psicològica, oferir classes de 'break dance' i pràctica de diversos esports i acompanyar i treballar amb les famílies dels menors per garantir que col·laborin en la motivació dels menors per obtenir un millor futur.

"El rap és l'eina d'integració més potent, perquè tenim casos de verdaderes transformacions en les seves vides. Dos nens, per exemple, van ser un fracàs escolar, amb molts problemes de comportament i que van començar a cantar 'rap', a manifestar un talent increïble per escriure i per expressar-se i per cantar i han passat de ser persones discriminades en els seus col·legis a ser nens que ara donen concerts i als quals els seus companys, professors i el poble els aplaudeix", ha indicat.

ACOLLIDA DE PERSONES SENSE LLAR

La portaveu del projecte Zubietxe (Casa pont), Loli Velasco, ha explicat que la principal innovació de la iniciativa que porten a terme per atendre les persones sense llar en l'entorn de Biscaia consisteix a oferir "una casa digna" a persones que viuen al carrer, molts dels quals pateixen problemes mentals i consumeixen drogues.

"Una casa, a més d'un bé de consum, és el que possibilita un procés d'incorporació social amb garanties, un espai on cobrir necessitats bàsiques i un refugi de seguretat i de dignitat", ha expressat.

DETECCIÓ I ATENCIÓ A VÍCTIMES DE TRACTA A ESPANYA

La portaveu del Projecte Esperança que porta a terme la Congregació de Religioses Adoratrius, Marta González, ha posat de relleu que la xifra de persones que pateixen en les seves pròpies carns la tracta d'éssers humans amb fins d'explotació sexual supera les 800.000 persones l'any (d'acord amb l'Organització Internacional de Migracions).

"No és un problema que ens quedi lluny, a Espanya és un problema real --ha assegurat-- que afecta en un 80% dels casos a dones i nenes, sobretot de Romania, Nigèria, la Xina o Paraguai".

Per lluitar contra aquesta xacra, l'organització col·labora amb les forces de seguretat per localitzar les víctimes, manté un telèfon d'atenció i emergències les 24 hores i acullen i atenen les víctimes rescatades, a qui presten ajuda i atenció psicològica i assessorament legal.

A més, intenten incidir en l'àmbit polític per millorar la protecció dels qui pateixen aquest delicte, segons ha explicat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés