Publicat 25/7/2019 18:03:57 +02:00CET

Lluís Homar conquista el públic de Mèrida amb el 'Prometeu' de Luis García Montero i José Carlos Plaza

Amaia Salamanca, Fran Perea i Lluís Homar, protagonistes de 'Prometeu' en el Festival de Mèrida
FESTIVAL DE MÉRIDA

MÈRIDA, 25 jul. (EUROPA PRESS) -

El 'Prometeu' estrenat aquest dimecres en el Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida presenta el dubte del tità de la mitologia grega sobre si ha merescut la pena lliurar el foc a l'home, i amb ell la saviesa i les arts als "miserables" mortals, o abandonar les seves conviccions per evitar l'implacable càstig del déu Zeus.

Luis García Montero signa el text d'aquesta cinquena obra que s'estrena en la 65a edició del Festival de Mèrida, i que dirigeix José Carlos Plaza, qui no va dubtar a reconèixer després de l'estrena, rebut amb una gran ovació pel públic, que ha estat el "millor" que ha tingut a les seves mans al llarg de tota la seva trajectòria teatral, però també el "més difícil".

Un text que sobre l'escena defensa fonamentalment l'actor català Lluís Homar, que va posar dempeus els espectadors que van deixar pocs seients buits al Teatre romà de Mèrida en la seva estrena, acompanyat per Amaia Salamanca i Fran Perea, qui fa el paper de Prometeu en la joventut.

I és aquí on radica la principal novetat de l'aposta de García Montero en la seva versió lliure sobre la tragèdia d'Èsquil. Dos Prometeus en escena i al mateix temps, enfrontant cara a cara el vigor de la joventut i la saviesa de l'experiència.

L'escena es desenvolupa al complet en la "golfa de la història", un lloc remot on és condemnat Prometeu després de robar als déus el foc per lliurar-lo als homes, i en el qual es manté amb vida una eternitat encadenat a una roca servint d'aliment a les àguiles amb l'esperança que un dia naixerà l'home que acabarà amb Zeus.

Després de l'obra, que romandrà en cartell fins aquest diumenge, 28 de juliol, i a la qual, entre altres personalitats ha assistit el president de la Junta, Guillermo Fernández Vara, el director de l'espectacle ha qualificat d'"excepcional" el text signat per García Montero.

"Ha estat el millor text que he tingut mai en la meva vida. El més difícil, també", ha assenyalat un emocionat Plaza després de l'estrena a Mèrida.

Així mateix, ha assenyalat que aquest Prometeu, del qual ha destacat el paper que fa el cor, és una funció que considera "necessària" ara perquè parla sobre "creure en l'ésser humà", cosa que és "tan difícil en aquest moment".

L'autor, per la seva banda, ha reconegut que la discussió entre el Prometeu jove i l'ancià té molt a veure amb els seus propis dubtes i les discussions que manté amb si mateix.

García Montero ha assenyalat que després de viure la "sort" de ser en el Festival de Mèrida per segona vegada i de gaudir d'un nou treball al costat de José Carlos Plaza, així com de compartir aquesta experiència amb l'elenc de l'obra, ha dit que Prometeu "va fer molt bé" a lliurar el foc als éssers humans "perquè la vida val la pena, i perquè l'esperança és gairebé un sentit comú".

En aquesta mateixa línia, l'actor Lluís Homar, qui ha compartit les paraules del director sobre el cor, que és el que ha marcat "el camí de l'exigència", ha assenyalat que quan tenia l'edat del Prometeu jove estava convençut que no valia la pena creure en l'ésser humà, però ara, als 62 anys anys, sí que ho fa.

També davant dels micròfons ha intercanviat una paraules amb Fran Perea: "Ha estat un plaer compartir amb tu el Prometeu. El foc que a mi em falta el tens tu", ha bromejat. "Tu tens la temprança que jo no tinc", ha replicat el jove actor. Per la seva banda, Amaia Salamanca s'ha ofert per signar per tornar a treballar amb Plaza i García Montero.