Publicat 11/02/2015 07:34

El Lliure descobreix la quotidianitat antiteatral d'Annie Baker amb l'obra 'Joc de Miralls'

El reparto de 'Joc de miralls' con el director y el escenógrafo
EUROPA PRESS

El director Juan Carlos Martel porta l'autora a Espanya per primera vegada

BARCELONA, 11 febr. (EUROPA PRESS) -

El director Juan Carlos Martel Bayod descobrirà al públic l'autora americana contemporània Annie Baker amb 'Joc de miralls', una obra en la qual proposa un joc quotidià antiteatral, que revela la incomoditat i incomunicació de les relacions humanes, i que podrà veure's al Teatre Lliure de Montjuïc entre l'11 de febrer i el 15 de març, ha explicat el director.

L'escenògraf Alejandro Andújar ha convertit l'Espai Lliure en un centre cívic on es realitza un curs d'estiu de teatre amateur, en què cinc personatges es relacionen en els jocs i les pauses d'unes classes que són, en realitat, com una teràpia.

La traductora Cristina Genebat ha traslladat la història a un poble fictici de Catalunya, on coincideixen una professora, a la qual interpreta l'actriu Isabel Rocatti, el seu marit, encarnat per Jordi Martínez, un fuster, una preuniversitària i una actriu --Eduard Farelo, Elena Tarrats i Aina Clotet, respectivament--.

Al començament del text, s'aborda la comèdia que palpita en la vida, però al llarg de les cinc escenes que corresponen a les cinc setmanes del curs, se'n van descobrint les tragèdies que porten a sobre els personatges "des de l'ambigüitat; l'autora no et permet jutjar", ha postil·lat Martel.

"Baker sap captar l'atenció de la gent del segle XXI, situant-nos en el fulgor de la batalla sense anticipar ni posposar els conflictes, però alhora donant una gran importància als silencis", ha remarcat el director.

Aquesta capacitat d'atenció se suma a "una herència teatral que no oblida", adoptant mecanismes teatrals d'autors com Txékhov, Pirandello i Pinter, amb els quals sovint la comparen, ha assenyalat.

"SI VOLS UNA HISTÒRIA, BAIXA A L'STARBUCKS"

"El que té de bo Baker és que qualsevol conversa del carrer és susceptible de ser teatral" ha observat el director, que ha relatat l'anècdota que quan un dels seus alumnes de la Nova York University (NYU) no sap sobre què escriure, li diu que baixi a l'Starbucks i escolti les converses.

Clotet ha afegit que el text fa patent que Baker ha passat moltes hores escoltant com parla la gent: "Les converses que escriu són estranyes, vol portar els actors i el públic als límits de la incomoditat, i reflectir la seva idea que totes les persones som brillants i idiotes".

Situa les obres on les persones transiten, amb tocs de 'reality show', i han admès que la contemporaneïtat del text fa que no sàpiguen com reaccionarà el públic català, perquè no tenen antecedents com els textos més clàssics.

"L'autora és molt representada a escala mundial --la setmana passada es va estrenar a Singapur, Califòrnia i el Canadà, per exemple--, i amb només 33 anys va guanyar l'any 2014 el premi Pulitzer teatral"; és la primera vegada que es representa un text seu a Espanya, segons ha explicat el director.

'Circle Mirror Transformation' (el títol original de l'obra) es va estrenar al circuit Off Broadway i va ser considerada una de les deu millors peces del 2009 segons The New York Times, Time Out i New Yorker, a més de rebre el premi Obie 2010 al millor nou text teatral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés