Publicat 24/11/2020 17:36CET

El llibre 'Vides catalanes que han fet història' repassa 2.000 anys amb 120 biografies

Presentació del llibre 'Vides catalanes que han fet història', amb els historiadors Isabel Rodà, Joaquim Albareda, Borja de Riquer, Margarida Casacuberta i Josep M. Salrach, juntament amb el president del Grup 62, Josep Ramoneda.
EUROPA PRESS

Borja de Riquer reivindica el valor de la biografia com un gènere historiogràfic

BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

L'historiador Borja de Riquer ha dirigit el volum 'Vides catalanes que han fet història' (Edicions 62), un llibre que repassa 2.000 anys d'història a través de la biografia breu de 120 personalitats rellevants i influents.

En una roda de premsa, De Riquer ha subratllat que la selecció de les 120 biografies és inevitablement "subjectiva", i ha assegurat que ens trobem en el temps de la biografia per la seva capacitat de penetració comparat amb els llibres d'història més acadèmics.

De Riquer ha reivindicat els llibres de divulgació amens i rigorosos com l'anterior, 'Història mundial de Catalunya' --que se centrava més en els fets--, del qual 'Vides catalanes que han fet història' és hereu del seu èxit perquè ja n'ha venut 30.000.

L'historiador ha assenyalat que l'èxit d'aquest tipus de llibre divulgatiu a Catalunya es deu al fet que és un producte intel·lectualment atractiu i nou, a més de la intensificació de la "sensibilitat" per les temàtiques històriques que són producte de la conjuntura política actual.

A través d'un miler de pàgines, el llibre repassa figures dels poblats ibèrics i la Bàrcino romana fins a la història contemporània, més de la meitat de les biografies.

Entre els biografiats hi ha Eulàlia --la patrona de Barcelona--, Guifré el Pilós, l'abat Oliba, Ramon de Penyafort, Elisenda de Montcada, Rafael Casanova, Joan Prim, Francesc Pi i Maragall, Francesc Macià, Pompeu Fabra, Rosa Sensat, Pau Casals, Irene Polo, Joan Antoni Samaranch, Salvador Dalí i Montserrat Roig, que tanca el llibre, entre d'altres.

PERSONALITATS CONEGUDES I "RESCATADES"

Borja de Riquer ha assegurat que han buscat "gent coneguda i no tan coneguda que cal rescatar", i ha remarcat que altres figures com Antoni Gaudí o Josep Tarradellas s'han descartat perquè ja van aparèixer a 'Història mundial de Catalunya'.

Ha afirmat que per escriure'l s'han buscat especialistes d'aquests personatges perquè "no fos una biografia estàndard, sinó interpretativa i d'un cert assaig personal", i ha remarcat que s'inclou un dels últims textos d'Hilari Raguer sobre Francesc d'Assís Vidal i Barraquer.

L'historiador ha assenyalat que el volum inclou "perles" com la biografia d'Agustí Calvet 'Gaziel', que inclou una carta inèdita, o la de Joan Maragall, que s'allunya de la ressenya típica.

Els col·laboradors Isabel Rodà (edat antiga), Josep M.Salrach (edat mitjana), Joaquim Albareda (època moderna) i Margarida Casacuberta (història contemporània) també han reivindicat la biografia i han remarcat la "invisibilitat" de les dones fins a l'època contemporània.

Casacuberta ha explicat que en la història contemporània és "més fàcil" trobar-hi presència femenina, 16 de les 70 biografies són de dones, i ha remarcat que es van posar com a condició que els que apareixien en el període més recent ja haguessin mort.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés