Actualitzat 13/11/2017 13:21

Un llibre viatja per l'estret vincle de Joan Miró amb la música

Joan Punyet Miró, nét i responsable del llegat de Joan Miró
EUROPA PRESS

   Erik Satie, Edgar Varèse, John Cage i Claude Debussy, entre els seus favorits

   BARCELONA, 12 Nov. (EUROPA PRESS) -

Joan Punyet Miró, nét i responsable del llegat de Joan Miró, viatja pel "estret vincle" de l'artista amb l'àmbit musical en un llibre, 'Miró & Music' (Alrevés), que és fruit d'un procés d'investigació d'uns 10 anys, que va començar amb una vivència que es remunta a gairebé 40 anys enrere.

   De fet, el llibre comença amb un prefaci on relata un dia de 1978 en què va entrar a l'estudi del seu avi i se'l va trobar escoltant música en un moment de "supremacia sensorial", que el va impactar profundament i que el va portar a iniciar, anys més tard, un treball d'anàlisi.

   La música es va convertir per Miró en una força creativa superior per viatjar cap al sublim", explica Punyet Miró, que per construir la publicació ha viatjat per diferents arxius, museus i trobades amb compositors i músics de diferents punts del món.

   "Miró bevia de tres grans fonts d'inspiració: la poesia, la música i el surrealisme", en un acte de sinestèsia que el portava a una convergència de les diferents arts més enllà de la tela.

   Fins ara s'ha investigat el vincle de Miró amb la poesia i amb el surrealisme, però la música no havia estat focus d'estudi, i ara Punyet Miró recull més d'un miler de referències musicals de Miró, que tenia a favor seu 1.700 volums musicals i 200 discos.

   Deia Miró que la seva obra pot concebre's com un "poema musicat", i entre els seus compositors favorits figura Erik Satie, Edgar Varèse, Karlheinz Stockhausen, Johan Sebastian Bach, Wolfang Amadeus Mozart, Antonio Vivaldi, John Cage, impressionistes com Claude Debussy i el dodecafònic Arnold Schönberg.

   També es va sentir influït i li agradaven músics catalans com el director i compositor Josep Maria Mestres Quadreny i la generació de músics de la Nova Cançó amb Raimon i Maria del Mar Bonet al capdavant.

   En els seus olis, hi ha referències musicals explícites com succeeix en la surrealista 'Diàleg d'insectes', inspirada en les composicions d'Olivier Messiaen, que feia música amb petits invertebrats.

   Encara que la música també impregna el llenguatge formal creat per l'artista, a Miró li agradava homenatjar a compositors en les seves obres, com va fer amb Edgar Varése i Erik Satie.

   De fet, Varése tenia sempre penjat a la seva casa de Nova York l'homenatge que li va dedicar Miró, i el 1960 una obra de l'artista català es va convertir en la coberta d'un disc del compositor parisenc que sentia el so com una matèria viva.

HOMENATGE FAMILIAR

   El llibre, que vol ser també un homenatge als seus germans David (poeta) i Emili (músic), està escrit en anglès i ha rebut un bon acolliment entre músics, artistes, intel·lectuals i experts, així com del gran públic, al que també es dirigeix l'obra.

   Ara, Punyet Miró treballa en la publicació d'una compilació de les 255 cartes d'amor que Miró i la seva esposa, Pilar Juncosa, es van enviar, i en una altra publicació que aprofundirà en els vincles de Miró amb l'art japonès, després de viatjar al país nipó en 1966 i 1970.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés