Publicat 27/06/2021 14:35CET

Un llibre de Salvador Giné viatja per la Catalunya que va recórrer Federico García Lorca

Coberta del llibre 'Lorca a Catalunya' de Salvador Giné
VIENA EDICIONS

Vol destacar la "immensa figura humana" del poeta

BARCELONA, 27 juny (EUROPA PRESS) -

El llibre 'Federico García Lorca a Catalunya' (Viena Edicions), de Salvador Giné, viatja per la Catalunya del poeta andalús recorrent els llocs que va visitar i en els quals va viure, segons ha explicat l'autor en una entrevista d'Europa Press.

Està dividit per zones geogràfiques i segueix un "cert" ordre cronològic: comença a Cadaqués, Figueres i Empúries (Girona), que són els primers llocs que el poeta va visitar de Catalunya, convidat per Salvador Dalí.

Així, el segon capítol està dedicat a Barcelona; el tercer a l'Hospitalet de Llobregat i Sitges (Barcelona); el quart a Badalona (Barcelona), Terrassa (Barcelona) i Tarragona, i l'últim a la seva gira de teatre per Catalunya, en què va passar per Sant Cugat del Vallès, Manresa, Molins de Rei, Vic, Igualada, Mataró i Sabadell, a Barcelona, i Reus (Tarragona).

Els capítols contenen un resum històric que explica com va arribar i què va fer Lorca a cada lloc, i després presenta un itinerari en el qual es detallen els llocs que va visitar o que freqüentava.

D'aquesta manera, el lector té l'opció tant de llegir només la part històrica de la relació del poeta amb Catalunya, com de fer servir el llibre com una guia per "resseguir i reviure" l'època de Lorca.

Dalí i l'actriu Margarita Xirgu van ser les figures més importants de la relació de Lorca amb Catalunya, i va ser gràcies a aquesta última que la seva faceta de dramaturg va començar a tenir èxit.

"IMMENSA FIGURA HUMANA"

La intenció del llibre és destacar la "immensa figura humana" de Lorca, més enllà de les seves facetes artístiques com a poeta, dramaturg, músic i dibuixant, perque Giné considera que la part humana del poeta s'ha passat una mica per alt.

Segons Giné, Lorca no se sentia a gust a tot arreu --els Estats Units, per exemple, no li va agradar--, però a Catalunya se sentia bé perquè reconeixia que havia format part del seu èxit, sobretot quant al teatre, i perquè sentia que el seu amor per Catalunya es corresponia allà on anava.

"Quan venia a Catalunya, els grans escultors, músics i pintors feien grup", ha dit Giné, i ha destacat l'amistat del poeta amb els escriptors Josep Vicenç Foix i Josep Maria de Sagarra, el periodista Josep Maria Planes i el crític d'art Sebastià Gasch, entre d'altres.

També ha subratllat la seva "implicació social i la seva ambivalència", perquè era capaç de fer una conferència a l'Hotel Ritz convidat pel polític Francesc Cambó i l'elit de l'època, i anar a l'Ateneu de Sants a llegir poesia als obrers.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés