Publicat 19/11/2019 16:26:44 +01:00CET

Un llibre recupera la història d'Els Quatre Gats de Barcelona

El periodista Jordi Notó.
EUROPA PRESS

BARCELONA, 19 nov. (EUROPA PRESS) -

El periodista Jordi Notó recupera amb 'Els 4 Gats', publicat per Viena Edicions i l'Ajuntament de Barcelona, la història del local emblemàtic del modernisme català i les seves "set vides" durant més d'un segle d'existència.

'Els 4 Gats. Les set vides d'un local emblemàtic de Barcelona' vol "deixar testimoni" sobre aspectes del local que no són tan coneguts, com la seva època com a magatzem tèxtil o el projecte que el va reobrir el 1978 amb la col·laboració desinteressada de Joan Miró, ha explicat aquest dimarts en roda de premsa l'autor.

Obert el 1897 als baixos de l'immoble de la Casa Martí, construïda per Josep Puig i Cadafalch, es va convertir --regentat per Pere Romeu-- en l'epicentre d'activitats culturals, tertúlies, presentacions de titelles i ombres xineses: "el primer 'after'" de Barcelona, ha bromejat Notó.

En aquesta primera etapa del local, Pablo Picasso va exposar-hi per primera vegada i es considera que allà va néixer l'Associació Wagneriana, una època que va acabar el 1903 quan la taverna va tancar les portes.

No obstant això, ha explicat Notó, l'activitat cultural va continuar amb el Cercle Artístic de Sant Lluc, que va fer servir el local com a seu i per on van desfilar figures com Antoni Gaudí, Josep Llimona o Eugeni d'Ors, i va continuar amb la seva activitat de titelles, i amb l'esclat de la Guerra Civil es va convertir en un ateneu cultural.

Després de la guerra civil, el 1940, el local reobre amb el nom castellanitzat pels empresaris del món de l'espectacle de 'Los cuatro gatos'; així va ser durant quatre anys, i durant els anys 50 s'hi va instal·lar un magatzem tèxtil.

DÈCADA DELS 70

Notó ha remarcat que no va ser fins el 1977 quan el seu germà Pere evidencia el desig de recuperar el local juntament amb altres com a projecte cultural, i compten amb la col·laboració desinteressada de Joan Miró --que havia anat al local durant la seva infància a veure titelles--, que va donar dues obres per subvencionar el projecte, i es va arribar a publicar un exemplar de la revista 'Quatre Gats' en el qual van participar J.V.Foix i Montserrat Roig i Quim Monzó.

La recuperació del local es va fer en dos trams, ja que al principi es va obrir en un immoble davant de la ubicació original, i el 1983 es va poder reobrir a la Casa Martí.

Notó ha explicat que entre el material inèdit del llibre hi ha imatges de Miró durant les visites a Els Quatre Gats els anys 70, així com un recorregut anterior a l'existència de la mateixa Casa Martí.

Ha agraït la tasca dels arxivers, que ha permès accedir a material com ara la denúncia d'un veí que es queixava del soroll al local i que permet fer una "crònica del funcionament" del local i els seus clients, i ha recuperat testimonis de l'època de la reobertura.