Actualitzat 26/03/2015 16:47

Un llibre recull les aportacions catalanes universals per donar-les a conèixer al món

Miembros del equipo del libro 'Aportacions catalanes universals'
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)

La Fundació Occitano-Catalana ha impulsat el llibre 'Aportacions Catalanes Universals' (Pagès Editors) amb l'objectiu de donar a conèixer entre els ciutadans de Catalunya i de tot el món les aportacions fetes pel poble català al progrés mundial.

   El president de la fundació, Jaume Amorós, ha explicat aquest dijous en roda de premsa que la finalitat del llibre és doble, ja que vol contribuir a "incrementar l'autoestima dels catalans" i mostrar davant del món el que Catalunya ha estat capaç d'aportar al progrés general de la humanitat per aconseguir un clar reconeixement internacional.

   El llibre s'ha fet de forma col·lectiva, ja que una dotzena de persones han participat en la seva elaboració, i consta de tres parts: un breu resum de la història de Catalunya, l'explicació de 223 aportacions a partir de textos i fotografies, i l'opinió de 61 personalitats catalanes rellevants.

   Amorós ha recalcat que s'ha fet un "treball rigorós" en escollir les aportacions que formen part del volum i que només s'han inclòs algunes de les que han transcendit amb el seu impacte fora de Catalunya, per la qual cosa el llibre conforma tan sols una petita mostra.

TEMÀTIQUES VARIADES

   Aquestes estan classificades cronològicament i per temàtiques, i tracten àmbits tan variats com les arts plàstiques, la literatura, l'arquitectura, la medicina, la recerca, la legislació, l'urbanisme, el teatre, l'esport, la cuina, l'educació i la religió, entre uns altres.

   Alguns exemples de les aportacions que inclou són l'art romànic, els doctors Trueta i Barraquer, els artistes Dalí, Miró i Tàpies, els arquitectes Gaudí, Jopep Puig i Cadafalch, Miralles i Bofill, el cuiner Ferran Adrià, el músic Pau Casals, Vicenç Ferrer, Pere Casaldaliga, Charlie Rivel, el patí de vela i els Jocs Olímpics del 1992.

COL·LABORADORS

   L'historiador Jaume Sobrequés, que ha participat en la revisió històrica de l'obra, ha afirmat que es tracta d'un "llibre singular" que pretén que el poble català se senti orgullós del seu passat, i ha remarcat que, segons el seu parer, no hi ha cap nació sense estat que hagi aconseguit el que ha aconseguit Catalunya.

   El treball va començar el 2009 quan Amorós va contactar amb l'escriptor, crític literari i pedagog Joan Triadú, que va fer la introducció del llibre.

   L'obra també compta amb els pròlegs del president de la Generalitat, Artur Mas, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, a més d'un preàmbul a càrrec d'Amorós.

CARTA DE PRESENTACIÓ

   El llibre, finançat per mecenatge, es publicarà en quatre idiomes --català, castellà, anglès i francès-- perquè els seus impulsors el presentaran al maig al Parlament Europeu a Brussel·les (Bèlgica) i volen que arribi a diversos governs, parlaments, mitjans de comunicació i institucions internacionals com les Nacions Unides o la Casa Blanca.

   En aquest sentit, Amorós, que ha assenyalat la "inconcebible capacitat d'invenció" dels catalans, ha explicat que pretenen que aquest llibre sigui una carta de presentació de Catalunya davant el món.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés