Publicat 24/2/2019 11:35:36 +01:00CET

Un llibre recull l'"aventura de les avantguardes" en la pintura catalana

Un llibre recull la "aventura de les avantguardes" en la pintura catalana
ENCICLOPDIA CATALANA / SUCCESSIÓ DE JOAN MIRÓ

BARCELONA, 24 febr. (EUROPA PRESS) -

Enciclopdia Catalana ha llanat un llibre de gran format sobre l'"aventura de les avantguardes" en la pintura catalana, en una edició especial a crrec del professor Joan M. Minguet que reuneix 150 obres destacades des del 1906 al 1939, ha explicat a Europa Press, al costat de l'editor, Joan Ricart.

El professor d'Histria de l'art contemporani de la Universitat Autnoma de Barcelona (UAB) defensa les primeres avantguardes com un moment de "plena esplendor" per a l'art catal, tenint en compte que mai abans s'havia produt un debat tan clar entre l'art fet a Catalunya i en l'exterior.

El llibre intercala obres dels artistes més coneguts de l'poca com Joan Miró, Pablo Picasso, Salvador Dalí i Joaquín Torres-García, per les posa en dileg amb altres artistes de l'poca, que han quedat soterrats davant la magnitud dels grans noms.

Malgrat que el llibre segueix una línia cronolgica, s'imbueix de l'esperit de la nova collecció d'art modern del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i un dels seus autors, Juan José Lahuerta, sobre que els diferents moviments artístics no es produeixen en una successió consecutiva de fets, sinó que conviuen i es produeixen de forma simultnia, ha explicat el professor.

En l'obra, conviuen altres noms com els de Josep de Togores, Remdios Varo, Emili Vil, Ramon Calsina, Artur Carbonell, Antoni Clavé, Enric Crous, Francesc Domingo, Joan Massanet, Sebasti Gasch, ngel Planells, Olga Sacharof, Rafael Sala, Jaume Sans i Lluís Montany, entre d'altres.

PUNT DE PARTIDA: UNA MOSTRA DEL 1992

L'encrrec d'Enciclopdia Catalana parteix de l'exposició sobre les avantguardes a Catalunya que Minguet va comissariar a La Pedrera el 1992, i en aquesta ocasió el que fa és actualitzar i posar al dia aquesta qüestió amb un "discurs molt curatorial".

"No és el meu museu ideal" a nivell de preferncies personals prpies, assegura, i admet que sí que s'aproxima a un museu imaginari que aspira a representar la realitat avantguardista catalana amb les seves primeres espases i amb altres noms, també molt potents, assegura el professor.

EL PICASSO DE GSOL

El Picasso que viatja a Gsol (Lleida) el 1906 després de la seva primera incursió a París és el punt de partida del llibre, tenint en compte que aquest periple en un petit poble del Pirineu va ser clau per al seu desenvolupament del cubisme i la creació de 'Les senyoretes d'Avinyó' del geni malagueny l'any següent.

A més de mostrar pintures, el llibre també recull altres manifestacions artístiques com les calligrafies de Joan Salvat-Papasseit, així com obres de fotomontajes i cartells destacats de l'poca.

Minguet ha protagonitzat la direcció editorial de l'obra, la caixa de la qual est protagonitzada per 'La Masia' de Miró i que ha comptat amb la collaboració d'autors de textos com Roberta Bogoni, Josep Casamartina, Muriel Gómez, Jssica Jaques, David Santaeulria, Anna del Valle Martí i Merc Vila.