Publicat 23/11/2020 17:56

Un llibre recorre la histria del gravat catal "amb mirada inclusiva"

El galerista Artur Ramon, amb 'L'art del gravat catal' (Enciclopdia Catalana).
EUROPA PRESS

Reivindica un art que s'ha considerat "menor"

BARCELONA, 23 nov. (EUROPA PRESS) -

Enciclopdia Art, un segell de llibres d'art d'Enciclopdia Catalana, proposa un recorregut "amb mirada inclusiva" per la histria de l'art del gravat catal a 'L'art del gravat catal', que ha dirigit l'historiador de l'art i galerista Artur Ramon, i abasta des de les primeres representacions del gravat en l'poca tardomedieval a l'actualitat.

El llibre pretén ser inclusiu pel que fa a les mirades, les tendncies i el gnere: "Si fos un dogmtic, no hauria incls, per exemple, 'Edicions de la Rosa Vera' en el llibre", ha afirmat Ramon aquest dilluns en una entrevista d'Europa Press.

Ha descrit el llibre de biblifil i "ambiciós", tant pel que fa al període que engloba, com a l'equip d'especialistes que l'ha fet possible, i també per la qualitat del contingut i del continent perqu es presenta amb un estoig que serveix de faristol.

En aquest sentit, també ha destacat la qualitat de les reproduccions: "És la primera vegada que es presenta un llibre de gravats en el qual es poden veure com si fossin els originals", ha assegurat Ramon.

EL PROBLEMA DEL PAPER

Segons ha explicat Ramon, el problema que té el gravat, com passa amb el dibuix, és que a Catalunya i la resta d'Espanya tot el que es fa sobre paper es considera que d'entrada és menor: "És un mal endmic d'aquest país, a d'altres aix ja est completament superat", ha lamentat.

Ha destacat el component tcnic de l'art del gravat, "a cavall entre la creativitat i l'alquímia", i les tres grans tcniques que marquen el transcurs de la histria de l'art del gravat: la xilografia, el burí i la litografia.

Ha considerat que el gravat catal és molt més "slid" del que pot semblar aparentment, i que ha tingut moments de gran esplendor, com el noucentisme, en qu les art grfiques van tenir més pes i qualitat que les altres perqu va ser un moviment eminentment ideolgic.

'MÁSCARA REAL' I FORTUNY

Segons Ramon, el gran segle del gravat catal al món antic és el XVIII, del qual destaca sobretot el llibre "de luxe" 'Máscara real', que va dibuixar Francesc Tramulles per commemorar l'arribada de Carles III a Barcelona i s'ha convertit en l'obra fundacional del gravat catal.

Del segle XIX, el llibre reivindica sobretot la figura de Mari Fortuny, que segons Ramon "est al nivell de Dürer, Rembrant, Goya o Picasso", i remarca que per Fortuny el gravat no era un annex de la pintura, sinó una altra forma d'expressió que tenia valor per si mateixa.

EL DALÍ GRAVADOR

Segons ha explicat Ramon, hi ha diferents maneres d'aproximar-se a l'art del gravat: per artistes com Pablo Picasso i Joan Miró, el gravat és un laboratori que els permet experimentar; per Salvador Dalí, que al seu parer té una concepció més academicista de l'art, és només un complement de la pintura, la qual cosa explica el poc valor que tenen actualment els seus gravats: "El gran problema del Dalí gravador és Dalí", ha dit.

L'assaig 'L'obra d'art en l'poca de la seva reproductibilitat tcnica' de Walter Benjamin és el més citat en el llibre perqu explora la idea de la multiplicitat de l'obra d'art, una cosa essencial en el gravat: "Suposa un canvi de paradigma", ha explicat Ramon.

El llibre també pretén posar en valor l'art del gravat contemporani, inclou les diferents maneres d'entendre'l, i reivindica figures com la de Miquel Barceló.

'L'art del gravat catal', del qual s'ha fet un tiratge de 1.000 exemplars, s'emmarca dins una collecció de llibres de Grup Enciclopdia sobre art catal, amb la qual volen suplir mancances bibliogrfiques i historiogrfiques de la cultura catalana.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés