Publicat 31/5/2019 17:52:20 +02:00CET

Un llibre explica, a través de 10 testimoniatges internacionals, com prevenen els Maristes els abusos sexuals a menors

MADRID, 31 maig (EUROPA PRESS) -

El llibre 'Trencar el silenci: deu rostres, deu veus' (Edelvives), escrit pels periodistes Imma Amadeo i Jordi Martínez, recull el testimoniatge de deu educadors de diferents països sobre com treballen a la institució Maristes per prevenir els abusos sexuals a menors.

L'obra es presentarà el dilluns 3 de juny a les 18,30 hores a la llibreria Sant Pablo de Madrid. A més dels autors, intervindran Inma Maillo, coordinadora del curs 'Protegir, el nostre compromís' del Centre Universitari Cardenal Cisneros (CUCC), amb la col·laboració de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma; el coordinador dels Drets dels Nens en la Fundació Marista per a la Solidaritat Internacional (FMSI), Álvaro Sepúlveda, i el vicari provincial de la Província Marista L'Hermitage i delegat provincial per a la Protecció al Menor, i Gabriel Villa-Real Tapias.

El llibre mostra des d'una visió global deu testimoniatges que, des de diversos àmbits i des de la seva experiència "íntima i personal", expliquen la tasca que desenvolupen per a la prevenció i la protecció de l'abús sexual en les obres educatives Maristes, una tasca que passa per "la formació, l'acompanyament, la sensibilització, l'apoderament", i també per "els obstacles i els interrogants que es deriven".

"El llibre acull un espai que estava buit des del punt de vista periodístic i és el fet que ens hem centrat durant els darrers anys amb la finalitat de visualitzar casos històrics, alguns molt antics i difícils de verificar i en canvi hem obviat quin és la realitat actual, que continua sent molt dura", ha matisat.

El llibre recull com el 2011 l'Institut dels Germans Maristes va fer una crida perquè totes les seves províncies es dotessin d'eines per garantir la protecció de nens i joves. Així, el 2013 la Província Marista 'L'Hermitage' va aprovar una política i un protocol que queden reflectits en la 'Guia per a la protecció dels nens: Drets, pautes i orientacions'.

Es tracta d'un document que té com a objectius assegurar una resposta eficaç davant les sospites o la certesa de casos d'abús sexual o maltractament a menors i desenvolupar eficaçment estratègies encaminades a la prevenció de les situacions d'abús sexual i maltractament.

Entre els testimoniatges recollits en el llibre, destaquen, el del vicari provincial de la Província Marista L'Hermitage i delegat provincial per a la Protecció al Menor, Gabriel Villa-Real Tapias; el del coordinador dels Drets dels Nens en la Fundació Marista per a la Solidaritat Internacional, Álvaro Sepúlveda Romero; i el del secretari general de la Unió de Superiors Generals a Roma, Emili Turú, que va ser superior general dels Maristes durant vuit anys.

També ofereixen la seva visió sobre aquest problema la coordinadora del curs 'Protegir, el nostre compromís' del Centre Universitari Cardenal Cisneros (CUCC), Inma Maíllo; la del membre de l'Equip d'Educació de la Fundació Champagnat i coautor dels materials de sensibilització de la campanya a la Província L'Hermitage, Xavier Alacid Olivares; i el de l'educadora social i defensora de la Ciutadania de Santa Coloma, Pepa González Lara.

Se sumen a la llista la directora del col·legi Leonteios Scholi de Nea Smyrni, a Atenas, i coordinadora del Equip de Protecció a la Infancia de Grècia, Ekaterini Mousaki; la mestra i coordinadora de l'Equip de Protecció a la Infància a Francia, Marie-Christine Jeandelle; la maestra i psicòloga, orientadora a l'escola Maristes La Inmaculada, de Barcelona, Marina Gual; y la subdirectora del centre de menors EMMI Budapesti Javító intézete, de Budapest (Hungría) i coordinadora de l'Equip de Protecció a la Infància de Hungría, Angéla Mészárosné Nagy.