Publicat 31/05/2019 17:52CET

Un llibre explica, a través de 10 testimoniatges internacionals, com prevenen els Maristes els abusos sexuals a menors

MADRID, 31 maig (EUROPA PRESS) -

El llibre 'Trencar el silenci: deu rostres, deu veus' (Edelvives), escrit pels periodistes Imma Amadeo i Jordi Martínez, recull el testimoniatge de deu educadors de diferents pasos sobre com treballen a la institució Maristes per prevenir els abusos sexuals a menors.

L'obra es presentar el dilluns 3 de juny a les 18,30 hores a la llibreria Sant Pablo de Madrid. A més dels autors, intervindran Inma Maillo, coordinadora del curs 'Protegir, el nostre compromís' del Centre Universitari Cardenal Cisneros (CUCC), amb la collaboració de la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma; el coordinador dels Drets dels Nens en la Fundació Marista per a la Solidaritat Internacional (FMSI), Álvaro Sepúlveda, i el vicari provincial de la Província Marista L'Hermitage i delegat provincial per a la Protecció al Menor, i Gabriel Villa-Real Tapias.

El llibre mostra des d'una visió global deu testimoniatges que, des de diversos mbits i des de la seva experincia "íntima i personal", expliquen la tasca que desenvolupen per a la prevenció i la protecció de l'abús sexual en les obres educatives Maristes, una tasca que passa per "la formació, l'acompanyament, la sensibilització, l'apoderament", i també per "els obstacles i els interrogants que es deriven".

"El llibre acull un espai que estava buit des del punt de vista periodístic i és el fet que ens hem centrat durant els darrers anys amb la finalitat de visualitzar casos histrics, alguns molt antics i difícils de verificar i en canvi hem obviat quin és la realitat actual, que continua sent molt dura", ha matisat.

El llibre recull com el 2011 l'Institut dels Germans Maristes va fer una crida perqu totes les seves províncies es dotessin d'eines per garantir la protecció de nens i joves. Així, el 2013 la Província Marista 'L'Hermitage' va aprovar una política i un protocol que queden reflectits en la 'Guia per a la protecció dels nens: Drets, pautes i orientacions'.

Es tracta d'un document que té com a objectius assegurar una resposta efica davant les sospites o la certesa de casos d'abús sexual o maltractament a menors i desenvolupar eficament estratgies encaminades a la prevenció de les situacions d'abús sexual i maltractament.

Entre els testimoniatges recollits en el llibre, destaquen, el del vicari provincial de la Província Marista L'Hermitage i delegat provincial per a la Protecció al Menor, Gabriel Villa-Real Tapias; el del coordinador dels Drets dels Nens en la Fundació Marista per a la Solidaritat Internacional, Álvaro Sepúlveda Romero; i el del secretari general de la Unió de Superiors Generals a Roma, Emili Turú, que va ser superior general dels Maristes durant vuit anys.

També ofereixen la seva visió sobre aquest problema la coordinadora del curs 'Protegir, el nostre compromís' del Centre Universitari Cardenal Cisneros (CUCC), Inma Maíllo; la del membre de l'Equip d'Educació de la Fundació Champagnat i coautor dels materials de sensibilització de la campanya a la Província L'Hermitage, Xavier Alacid Olivares; i el de l'educadora social i defensora de la Ciutadania de Santa Coloma, Pepa González Lara.

Se sumen a la llista la directora del collegi Leonteios Scholi de Nea Smyrni, a Atenas, i coordinadora del Equip de Protecció a la Infancia de Grcia, Ekaterini Mousaki; la mestra i coordinadora de l'Equip de Protecció a la Infncia a Francia, Marie-Christine Jeandelle; la maestra i psicloga, orientadora a l'escola Maristes La Inmaculada, de Barcelona, Marina Gual; y la subdirectora del centre de menors EMMI Budapesti Javító intézete, de Budapest (Hungría) i coordinadora de l'Equip de Protecció a la Infncia de Hungría, Angéla Mészárosné Nagy.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés