Publicat 03/07/2021 11:06

Un llibre examina les desconfiances entre Junts i ERC des que va comenar el procés independentista

Portada del llibre 'Enemics íntims' escrit pels periodistes Oriol Marc i Joan Serra
EDITORIAO PRTIC

Oriol March i Joan Serra analitzen la relació dels socis de Govern a 'Enemics íntims'

BARCELONA, 3 jul. (EUROPA PRESS) -

Els periodistes Oriol March i Joan Serra han publicat el llibre 'Enemics íntims' (Prtic), que examina la relació, els secrets i les desconfiances mútues que hi ha hagut entre Junts i ERC i els seus protagonistes des que va comenar el procés independentista, fa ja una dcada.

El llibre, amb un prleg del periodista Francesc-Marc Álvaro, comena recordant que la sentncia del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut el 28 de juny del 2010 va ser el punt d'inflexió que va marcar l'inici del denominat procés independentista, que s'ha entrellaat amb crisis econmiques, transformacions econmiques i socials i amb l'actual pandmia del coronavirus.

Al llarg de les pgines, els dos autors sostenen que la política catalana no s'entén sense aprofundir en l'evolució i les relacions entre ERC, del qual va agafar les regnes Oriol Junqueras al 2011, i Junts, espai que fa deu anys s'agrupava en l'extinta CDC, llavors amb Artur Mas al capdavant i més tard amb Carles Puigdemont.

A les primeres pgines expliquen la primera conversa per videoconferncia que Puigdemont i Junqueras van mantenir a finals de juny de l'any passat, gairebé tres anys després del 27 d'octubre del 2017, i els esforos de mediació que persones de confiana de totes dues parts van fer perqu fos una realitat i perqu tinguessin continutat.

També revelen que tots dos s'han escrit cartes amb l'ajuda d'intermediaris, i que alguna "no s'ha arribat a lliurar mai, perqu l'encarregat de fer-ho ha preferit evitar mals majors, pensant en el futur".

A més d'abordar el malestar que va provocar a ERC la decisió de Puigdemont de viatjar a Blgica poc després de la declaració unilateral d'independncia, s'evidencia que les disputes personals se sumen a les diferncies polítiques perqu les formacions competeixen i lluiten "per l'hegemonia sobiranista", i així es veu en tots els processos electorals.

MAS-JUNQUERAS

La rivalitat entre Puigdemont i Junqueras es va repetir anys abans entre Artur Mas, quan presidia la Generalitat, i el líder d'ERC, i es va accentuar amb l'impuls de la consulta del 9 de novembre del 2014 i amb la configuració de la candidatura de JxSí, una coalició integrada per l'extinta CDC, ERC, Demcrates de Catalunya i Moviment d'Esquerres.

El llibre també recull l'ambient i els moviments que, a principis del 2016, van envoltar la decisió de Mas com el seu relleu a la Presidncia de la Generalitat després del veto de la CUP, les seves primeres decisions, els seus primers contactes amb el líder d'ERC i els primers frecs amb els republicans.

Unes friccions que van augmentar amb el compromís de Puigdemont de celebrar un referndum, i quan va encarregar la seva organització a Junqueras i a l'exconseller Raül Romeva, i més tenint en compte que els grups parlamentaris i membres del Govern "tenen present que els actors de desobedincia del procés poden anar acompanyats d'acusacions, que comportin empresonaments", destaquen els autors.

La tensió es respira en les reunions, contactes i missatges que dirigents de tots dos partits s'intercanvien a finals d'octubre del 2017, quan ja s'havia celebrat l'1-O, davant la decisió que ha de prendre Puigdemont: convocar eleccions o mantenir vigent la declaració unilateral d'independncia.

I els dies posteriors a aix, la crispació, la desorientació i la decisió de Puigdemont i alguns consellers de llavors sortir d'Espanya i viatjar fins a Blgica no ajuda a canalitzar la posterior etapa de l'independentisme, marcada per "la presó i l'exili".

AL PARLAMENT

Les deslleialtats i reticncies entre Junts i ERC es repeteixen al Parlament, com quan el llavors president de la Cambra, el republic Roger Torrent, va rebutjar desobeir per celebrar el ple per investir a distncia Puigdemont com a president de la Generalitat; quan va retirar l'acta de diputat al llavors president Quim Torra, i la relació que durant la legislatura manté amb el llavors vicepresident de la Cmera Josep Costa (Junts).

En el llibre també es repassa l'etapa de Torra, la seva autoritat "minvada, sobretot arran de l'episodi de la pancarta que desembocar en la seva inhabilitació", la seva relació i trobades amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, i les estratgies negociadores per separat que Junts i ERC mantenen al Congrés en qüestions com la investidura i els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE).

Un altre episodi que s'explica en el llibre i visualitza les relacions entre Junts i ERC és el que van protagonitzar després de les últimes municipals per alguns ajuntaments, i la polmica que va generar el pacte de Junts amb el PSC a la Diputació de Barcelona, que alhora va generar molta revolada al partit de Puigdemont, que llavors integrava també el PDeCAT.

GESTIÓ DE LA PANDMIA

La gestió de la pandmia també va provocar tensions entre els actuals socis del Govern, com les que va protagonitzar Torra amb els departaments de Salut, que encapalava Alba Vergés, i el de Treball, Afers Socials i Famílies, amb Chakir El Homrani al capdavant.

Les crítiques i els retrets entre Junts i ERC es reprodueixen durant la campanya de les eleccions del 14 de febrer, durant la qual queda patent que no hi ha una estratgia unitria independentista, i el llibre explica les negociacions i deliberacions posteriors que finalment van aconseguir fructificar en un pacte de govern que, en més d'un cas, va ser a punt de fracassar.

"La presa de possessió és, sobretot, una fotografia en moviment de la batalla que han mantingut ERC i Junts per imposar-se els uns als altres. La coalició torna a arrencar, i les mirades de reüll no paren. El medalló de president ha canviat de bndol, per la pugna continua. Són i seran enemics íntims", conclou el llibre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés