Publicat 13/12/2020 11:50CET

Un llibre dirigit per Jordi Marrugat dona un "enfocament complet" al Modernisme i al Noucentisme

Jordi Marrugat i Àlex Broch presenta la sisena edició d''Història de la literatura catalana'
EUROPA PRESS

És el sisè volum de la 'Història de la literatura catalana' que dirigeix Àlex Broch

BARCELONA, 13 des. (EUROPA PRESS) -

La col·lecció 'Història de la literatura catalana' s'endinsa en el seu sisè volum al segle XIX i als inicis del XX per explicar el Modernisme, el 'noucentisme' i les avantguardes, i compta amb la direcció de Jordi Marrugat, que ha explicat que ha volgut donar un "enfocament complet" a aquestes etapes.

Segons ha dit Marrugat en una entrevista a Europa Press, tant al Modernisme com al Noucentisme se li ha donat de vegades una mirada exclusivament ideològica, i altres vegades una d'exclusivament artística, però aquest volum pretén combinar les dues mirades.

El llibre ofereix un "enfocament complet, un teixit", d'aquestes etapes de la història de la literatura catalana: organitza la informació històricament per explicar els processos que transformen les formes i els debats literaris, així com la repercussió que té la literatura en la societat i com la societat la rep, entre d'altres aspectes.

Els diferents escriptors d'aquestes etapes --'Víctor Català', Josep Carner i Santiago Rusiñol, entre d'altres-- apareixen al servei de l'explicació dels debats, les idees, les formes, la història i els moviments que les conformen, és a dir, apareixen de manera "funcional".

LA CONSTRUCCIÓ DEL CAMP LITERARI CATALÀ

Segons Marrugat, el Modernisme suposa la construcció del camp literari català, és a dir, una literatura moderna amb tot allò que implica: "Munta revistes, editorials, institucions, debats sobre educació, política i tot el que afecta a la societat".

"El Noucentisme desenvolupa aquest projecte amb una estratègia completament diferent", ha dit, i ha afegit que, mentre que el Modernisme es construeix en contra de la burgesia, el Noucentisme s'alia amb la burgesia i es construeix des del poder totes les institucions necessàries perquè hi hagi una literatura moderna: l' Institut d'Estudis Catalans (IEC) i la Biblioteca de Catalunya, entre d'altres.

LA LITERATURA CATALANA I LA INTERNACIONAL

Un altre dels focus importants del volum són les dinàmiques de relació que es produeixen entre la literatura catalana de l'època i la internacional: "És una qüestió molt complexa, perquè el Modernisme i les avantguardes són moviments internacionals, però no es pot ometre el que tenen de nacional".

Sota aquesta perspectiva, ha destacat l'exemple de Joan Salvat-Papasseit, perquè tenia la voluntat de relacionar-se amb les avantguardes internacionals però --a parer de Marrugat-- la seva obra no es pot entendre sense veure com es contraposa al Noucentisme, un moviment nacional, sosté Marrugat.

UN VOLUM ANUAL

L'investigador Jordi Castellanos va ser qui va dissenyar aquests volums abans de morir, al 2013, i segons Marrugat és el màxim especialista que ha existit d'aquesta època i una referència bibliogràfica bàsica per a aquest volum.

La col·lecció 'Història de la literatura catalana', dirigida pel crític, assagista i professor universitari Àlex Broch, es va iniciar al 2013 i cada any aproximadament treu un nou volum.

Broch ha considerat que és el projecte editorial literari més important a Catalunya perquè construeix una història de la literatura amb una mirada actual: "Establim un relat al segle XXI del que és la història de la literatura catalana".

L'any vinent apareixerà el següent volum, que segons han explicat serà molt complementari a aquest: s'estableix una continuïtat perquè el Modernisme i el Noucentisme construeixen una literatura moderna que en els anys següents es desenvolupa, han dit tots dos.

TREBALL COL·LECTIU

Broch ha remarcat que és un treball col·lectiu --de nou autors en aquest volum del Modernisme, i que comptarà amb el treball d'un total de 60 o 70 en la col·lecció--, i també un homenatge i un reconeixement la "feina seriosa i oculta" dels investigadors de Catalunya.

La col·lecció sorgeix de la col·laboració entre Enciclopèdia Catalana, Editorial Barcino i l'Ajuntament de Barcelona, i està dirigida sobretot el món acadèmic, tot i que Marrugat ha assegurat que "qualsevol lector comú amb interessos culturals" la pot seguir perfectament.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés