El llibre 'La Barcelona fosca' reuneix 30 episodis grisos de la història de la ciutat

Llibre del periodista Aureli Vázquez 'La Barcelona fosca' (ed. Espai Literari)
EDITORIAL ESPAI LITERARI
Actualitzat 15/4/2018 17:51:43 CET

   BARCELONA, 15 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El periodista Aureli Vázquez acaba de publicar 'La Barcelona fosca' (editorial Espai Literari), que reuneix 30 episodis grisos de la història de la ciutat, des de l'Edat Mitjana fins avui.

   'La Barcelona fosca. Episodis de la 'cara B' de la ciutat' pretén reflectir moments històrics que contrasten amb la imatge innovadora, oberta i cosmopolita de la capital catalana, segons un comunicat de l'editorial.

   El primer capítol és 'Quan Barcelona odiava els jueus', que explica la revolta popular de finals del segle XIV en la qual van morir 300 persones; i el llibre explica també les execucions públiques dels condemnats al garrot vil, que tenien un punt popular festiu.

   Les històries abasten fins al segle XX, del qual aborda, per exemple, l'assassinat del sindicalista Pau Sabater 'el Tero' i el de Salvador Seguí 'el Noi del Sucre', i explica aquesta època del 'pistolerisme'.

   També parla de les controvèrsies que els propis catalans van crear entorn de la seva arquitectura modernista, avui famosa i promocionada: Josep Pla va considerar que el Palau de la Música Catalana (Lluís Domènech i Montaner) és una "barraca delirant" i La Pedrera (Antoni Gaudí) un "'garage' per a dirigibles".

   La segona part del llibre, 'Memòries i desmemòries', recorda episodis oblidats sobre la gestió d'alguns homenatges i monuments, com l'estàtua a Jacint Verdaguer, inaugurada després de 22 anys d'obstacles i finalment aprofitada per Primo de Rivera per presentar el poeta com a símbol de l'espanyolisme, escriu l'autor.

   I explica com l'escultor Josep Clarà va cedir la seva obra a l'Ajuntament de Barcelona a canvi de fer un museu, però el Govern municipal el va tancar en pocs anys, segons l'autor.

   Aureli Vázquez (Barcelona 1975), llicenciat en Periodisme per la UAB, ja va publicar el 2012 el llibre 'La Barcelona invisible' al costat d'Imma Santos; el 2012 es va estrenar la seva obra teatral 'Embolic.com'; ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació, i el 2005 va crear Bcnpress, on treballa, a més de ser editor a Espai Literari.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.