Publicat 27/02/2015 14:42

L'IRL preveu obrir seus a les noves delegacions de la Generalitat

Institut Ramon Llull.
EUROPA PRESS

El director demana més recursos després d'anys de retallades: "Si no, patirem"

BARCELONA, 27 febr. (EUROPA PRESS) -

El director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Àlex Susanna, ha avançat aquest divendres que l'organisme es planteja obrir "noves seus" a l'estranger aprofitant que la Generalitat ha decidit obrir noves delegacions a l'exterior, en concret, a Viena (Àustria) i Roma (Itàlia).

En una compareixença a la comissió d'Acció Exterior del Parlament, ha recordat que l'institut ja té presència a París, Londres, Nova York i Berlín, on està ubicat dins de les pròpies delegacions de la Generalitat en aquests països, i a Roma i Viena, se seguiria el mateix esquema.

El director de l'ens encarregat de promocionar la llengua i la cultura catalana a l'exterior ha defensat que la seva presència a l'estranger no suposa un cost excessiu, ja que ara com ara es redueix a despatxos dins de la pròpia delegació, per la qual cosa els costos són "exigus".

Susanna no ha descartat tornar a integrar el Govern balear al consorci de l'IRL i fins i tot incorporar algun dia al valencià, sobretot si hi ha canvis en els seus respectius parlaments autonòmics el maig, i ha recordat que ja mantenen "relacions estables" amb l'acadèmia valenciana de la llengua.

El director ha lamentat que entre els anys 2009 i 2015 el pressupost del Ramon Llull ha caigut un 50%, i ha demanat recuperar una part dels recursos retallats a partir de l'exercici 2016: "Si no, patirem", ha advertit.

Ha explicat que ha hagut de demanar a universitats estrangeres que ajudessin a sufragar els costos de l'ensenyament del català que abans pagava la institució, i ha avisat que alguns d'aquests centres ja els han advertit que no poden seguir invertint en aquesta qüestió.

Actualment hi ha 157 universitats al món que imparteixen algun tipus de curs relacionat amb la llengua o la cultura catalanes, de les quals 88 reben finançament de l'IRL, mentre que les altres ho costegen al 100%.

Susanna també ha assegurat als diputats que les traduccions de la literatura catalana gaudeixen d'una bona salut, i ha exposat com símptoma d'aquest moment "dolç" que el segon mercat d'acollida de les obres catalanes, després del castellà, és l'anglès.

També ha explicat alguns dels projectes més importants per a la projecció de la cultura catalana en el món, com la seva presència en la quadriennal de l'escenografia de Praga; el festival cultural d'Edimburg, o la presència en la setmana del disseny de Hong Kong.

Ha anunciat per al 2015 una "ronda de contactes estables amb instituts homòlegs" en altres països i també amb el Cervantes per elaborar una estudi comparatiu que determini quin lloc ocupa l'IRL en el context internacional.

INSTITUT CERVANTES

Susanna ha assegurat que les relacions amb l'Institut Cervantes són "òptimes des del punt de vista institucional", sobretot a causa de la seva bona relació amb el director, Víctor García de la Concha, però ha admès que no són molt fructíferes pel que fa a projectes conjunts.

"Tenen una gran disponibilitat d'entrada, però en el moment de la veritat ens estan demanant que ho paguem tot nosaltres. No pot ser que ho hàgim de pagar tot doblement. Nomes els demanem una mica de reciprocitat", ha sentenciat.

Susanna també ha lamentat algunes interferències de les ambaixades espanyoles en les ciutats estrangeres on l'Institut organitza actes, ja que agregats culturals mostren una actitud bel·ligerant, però que ha conclòs que "no és el pa de cada dia".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés