Publicat 18/7/2019 13:03:55 +02:00CET

L'IRBLleida millora el seguiment de malalts crònics amb una aplicació mòbil

Professionals de la salut revisen el sistema personalitzat en el tractament de les malalties cròniques complexes
IRB LLEIDA

LLEIDA, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha provat en 90 pacients de l'Hospital Universitari de Santa Maria una aplicació mòbil i accessible via web que inclou un sistema d'alertes automàtic que connecta els pacients amb els professionals de la salut i els cuidadors.

L'aplicació permet seguir l'evolució de l'estat clínic dels pacients mitjançant la monitorització de les constants vitals d'activitat física, qüestionaris i un sistema de missatgeria que pot operar en temps real, ha explicat l'IRB en un comunicat.

A més, incorpora una llista de les prescripcions que els pacients han de seguir dins del seu pla de cura, que fins i tot pot incorporar l'enviament al pacient i cuidador de vídeos educatius breus.

Amb aquest treball, l'IRBLleida ha aconseguit els primers avanços en la implementació d'un sistema intel·ligent, adaptatiu, preventiu i personalitzat en el tractament de les malalties cròniques complexes, desenvolupat dins del projecte d'abast europeu Connecare, que està liderat pel centre tecnològic Eureca (membre de Tecnio).

Els estudis d'implantació es van iniciar el juliol del 2018 a Catalunya, Holanda i Israel i, fins ara, hi han participat un total de 200 pacients.

El cap de secció de Medicina Interna de l'Hospital Universitari de Santa Maria, Gerard Torres, ha assenyalat que el monitoratge de variables clíniques i la millora de la comunicació entre els professionals i el pacient "ha permès anticipar complicacions, dins d'un model preventiu en el qual el malalt pot ser a casa completament controlat".

El sistema també ha permès controlar millor la pressió arterial i el sucre en el període de temps al voltant de la intervenció quirúrgica en pacients hipertensos i diabètics, i fer seguiment fotogràfic d'hematomes i ferides quirúrgiques per detectar les complicacions locals en la ferida.

El director de la Unitat Health d'Eureca, Felipe Miralles, explica que els principals beneficiaris d'aquestes millores "són els pacients amb més d'una malaltia crònica i fragilitat a causa de factors socials, econòmics o clínics, un perfil que normalment es correspon amb gent d'edat avançada".