Publicat 05/02/2015 12:58

L'IRB descobreix un mecanisme "ambulància" capaç de fer arribar fàrmacs al cervell

El IRB descubre un mecanismo que permite tratar enfermedades cerebrales
IRB BARCELONA

BARCELONA, 5 febr. (EUROPA PRESS) -

Un equip de químics de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona ha patentat un mecanisme "ambulància" capaç de traspassar una barrera de cèl·lules molt difícil de franquejar que té el cervell, fet que permetrà tractar malalties actualment sense teràpia.

Segons ha informat aquest dijous l'IRB en un comunicat, una barrera de cèl·lules controla el pas de substàncies de la sang al cervell per protegir-lo: la funció protectora és al seu torn "un semàfor en vermell infranquejable" per al 98% de fàrmacs candidats a tractar malalties del sistema nerviós central.

Els científics de l'IRB han dissenyat "una llançadora hàbil per traspassar la barrera hematoencefàlica i transportar al cervell diverses substàncies", fet que permetrà dissenyar teràpies, sobretot per al càncer cerebral més agressiu en adults, el glioblastoma, l'Atàxia de Friedreich i un tipus de càncer cerebral infantil.

La investigadora principal, Meritxell Teixidó, ha explicat que es calcula que el 20% dels humans necessitarà algun dia un tractament dirigit al cervell, "i hi ha bons fàrmacs candidats però gairebé cap aconsegueix arribar al seu destí", a causa de a la barrera.

Aquesta barrera no és totalment hermètica perquè el cervell ha de nodrir-se constantment d'oxigen, ferro i insulina, ha dit Teixidó, i ha afegit que existeixen mecanismes de transport "a manera de portes que s'obren i es tanquen contínuament".

Si s'aprofiten els receptors pels quals el cervell es proveeix de ferro, el mecanisme ideat aconsegueix passar "sense entorpir el pas dels nutrients ni alterar la funció protectora de la barrera".

El mecanisme és un petit pèptid compost per 12 aminoàcids i roman a la sang de 12 a 24 hores: "Aquestes propietats fan plausible el seu desenvolupament terapèutic".

Els científics han demostrat, en experiments preliminars amb ratolins, que no hi ha resposta del sistema immunitari i que la toxicitat és baixa.

APLICACIONS MÈDIQUES

Els investigadors de l'IRB Barcelona estan treballant amb l'Institut d'Oncologia de l'Hospital Vall d'Hebron (VHIO), per unir el pèptid a un anticòs terapèutic per tractar el glioblastoma.

En col·laboració amb el Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa de Madrid, estan investigant a més un tractament innovador per a l'Atàxia de Friedreich, amb l'objectiu d'incorporar al pèptid un vector viral carregat amb el gen del qual manquen les cèl·lules d'aquests pacients.

També un equip de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona s'ha posat en contacte amb l'IRB per adaptar el mecanisme a molècules hàbils per tractar un càncer cerebral infantil en el qual la barrera està intacta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés