Publicat 03/06/2015 20:17CET

L'Institut Germans Trias avança en el desenvolupament d'una vacuna contra la diabetis tipus 1

Diabetes
LOLA1960

BARCELONA, 3 juny (EUROPA PRESS) -

El Grup d'Immunologia de la Diabetis de l'Institut Germans Trias ha desenvolupat unes nanopartícules batejades com a liposomes que aconsegueixen evitar la diabetis després de ser introduïdes al cos humà, ja que aconsegueixen frenar la destrucció de cèl·lules beta --les que produeixen insulina--.

La troballa, publicada a 'Plos One', ha comptat amb la col·laboració de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i suposa un avanç en el desenvolupament d'una vacuna per a humans contra la diabetis tipus 1, ha informat aquest dimecres Germans Trias en un comunicat.

El sistema de nanopartícules ha permès utilitzar liposomes que imiten cèl·lules en procés de mort natural per combatre la diabetis, un procés inèdit que està en vies de protecció industrial i pel qual els investigadors han sol·licitat una patent internacional.

Els investigadors van desenvolupar fa dos anys una nova teràpia que evitava l'aparició de diabetis tipus 1 en ratolins que espontàniament patien la malaltia, en evitar que el cos destruís les cèl·lules del pàncrees que produeixen insulina modificant altres cèl·lules del sistema immune anomenades dendrítiques.

L'avanç ha estat important però requeria extreure de l'individu cèl·lules dendrítiques i modificar-les per després tornar-les a injectar, un procés "complicat i costós".

Ara han descobert en estudis amb ratolins que es pot aconseguir el mateix efecte d'una manera molt més senzilla: crear en el laboratori unes nanopartícules que aconsegueixen frenar la destrucció de les cèl·lules beta.

Gràcies a aquest treball, finançat pels governs català i central, i potenciat pel mecenatge de particulars, els investigadors han aportat "un nou pas per aconseguir una vacuna "que previngui o arribi a curar la diabetis en éssers humans".

Ara els investigadors hauran de demostrar l'eficàcia 'in vitro' en cèl·lules de pacients i fer assajos per prevenir i arribar a curar la malaltia.

IMITAR LES CÈL·LULES

Els liposomes imiten les cèl·lules que produeixen insulina quan moren de manera natural --un procés conegut com a apoptosi--.

El grup investigador és dels primers del món que usa liposomes que imiten cèl·lules en procés de mort natural per combatre una malaltia autoimmunitària, i el primer que ho fa per combatre la diabetis.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés