Publicat 18/02/2015 18:44

L'Institut d'Oceanografia recorre el Mediterrani de Barcelona a Màlaga per estudiar el canvi climàtic

MADRID, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

Investigadors del Centre Oceanogràfic de les Balears de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO) recorren el litoral mediterrani espanyol, des de Barcelona fins a Màlaga incloent les Illes Balears, per fer un mostreig complet en què estudien variables físicoquímiques i biològiques de l'oceà.

El projecte, que va començar el passat 14 de febrer i que dura 17 dies, s'emmarca dins del mostreig que des del 2007 es repeteix de manera estacional quatre vegades a l'any amb l'objectiu d'obtenir una sèrie històrica de dades que permeti estudiar els efectes del canvi climàtic al mediterrani, segons l'IEO.

En concret, es tracta d'una nova campanya del projecte de monitorització mediambiental RADMED que recorre una sèrie d'estacions fixes a bord del vaixell oceanogràfic Francisco de Paula Navarro. Així, l'Institut assegura que entre el mostreig sistemàtic i rutinari s'analitzen variables físicoquímiques com la temperatura, salinitat, oxigen dissolt, clorofil·les, nutrients (nitrats, nitrits, fosfats i silicats), fitoplàncton de mida diferent, zooplàncton, pH i alcalinitat (per la determinació de CO2 dissolt).

En aquest sentit, l'IEO detalla que es prenen mostres en estacions de diferent profunditat, des d'una plataforma fins a un talús, arribant en alguns casos a estacions tan profundes com les de Cabrera o Maó, que superen els 2.300 metres.

A més, assegura que per optimitzar els mitjans disponibles es realitzen 16 seccions cobrint plataforma i talús en punts estratègics de la costa, així com altres a la zona dels canals de les Illes Balears i el golf de València on els transports a través d'aquests determinen en gran manera la hidrodinàmica regional i afecten la circulació general.

Per l'IEO, un dels objectius prioritaris de la campanya és la realització de totes les estacions profundes i la recuperació i manteniment d'una línia de fondeig profunda al golf de València.

Aquest fondeig, segons l'Institut, es troba integrat en el programa HYDROCHANGES de la CIESM i el seu objectiu és proporcionar dades a llarg termini que permetin estudiar l'evolució temporal de la salinitat i temperatura de les aigües profundes, "amb resolució espacial i temporal suficients per poder descriure i analitzar adequadament els canvis en el context del canvi climàtic".

Entre els objectius específics, també pretén aprofundir en qüestions com l'estudi del sistema costaner i del gradient plataforma/talús amb els seus processos associats, la circulació i transport a través dels canals i la circulació profunda.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés