Publicat 19/05/2014 16:59

L'Institut Botànic mostra el patrimoni científic de Barcelona en una exposició

Exposición 'Salvadoriana'
EUROPA PRESS

BARCELONA, 19 maig (EUROPA PRESS) -

L'Institut Botànic de Barcelona mostrarà als visitants el patrimoni científic de la ciutat i com es feia ciència durant el renaixement amb l'exposició 'Salvadoriana. El gabinet de curiositats de Barcelona', que es podrà veure a partir d'aquest dimarts.

Segons ha explicat aquest dilluns en roda de premsa el comissari de l'exposició, Pepe Pardo, la mostra, que es podrà visitar durant dos anys, explica com la família Salvador, un llinatge de farmacèutics i apotecaris, va construir entre el segle XVII i el XIX un dels gabinets de curiositats més importants d'Europa --i l'únic a Espanya impulsat per una família-- a la rebotiga de la farmàcia que regentaven al carrer Ample.

El fons del gabinet de curiositats conserva els mobles originals, una biblioteca de més de 1.400 volums, un herbari únic amb 4.700 plecs i més de 30.000 espècimens del regne animal, vegetal i mineral.

Com a hipòtesi no confirmada, el comissari ha volgut aventurar que les dones de la família, invisibles a l'època, van tenir una importància clau en el gabinet, ja que una sola persona no podria haver portat a terme tot el treball.

La col·lecció Salvador va ser el primer museu obert al públic entès com a tal, i si es va poder conservar sense dispersar-se --a diferència d'altres col·leccions europees de gran prestigi-- es deu a una successió de fets polítics i històrics única, com la Guerra de Successió.

Referint-se a això, el tinent d'alcalde de cultura, Jaume Ciurana, ha assegurat que amb vista al pròxim mandat s'intentarà portar la col·lecció al Museu Martorell --precedit per l'estàtua de Jaume Salvador--, que s'habilitaria com a espai per divulgar la història científica de la ciutat.

NOVES ADQUISICIONS

L'Institut Botànic tenia en el seu poder, des del 1938, part de la col·lecció del gabinet de curiositats, objectes que es van requisar del Mas de la Bleda per protegir-los de la guerra i conservar-los millor, i l'Ajuntament de Barcelona va adquirir l'estiu del 2013 una altra part del mateix fons.

La directora del Museu de Ciències Naturals, Anna Omedes, ha assenyalat que els objectes adquirits fa poc tenen valor per ser complementaris als que ja es conservaven, ja que s'ha ampliat la col·lecció d'objectes que escassejaven, com la correspondència en italià, anglès o francès amb científics europeus.

Pardo ha explicat que si bé els Salvador col·leccionaven altres objectes, com monedes, la col·lecció científica està gairebé completada, entre un 90% i 95%, part de la qual, com els exemplars botànics, encara són científicament vigents actualment.

TRICENTENARI

Segons ha explicat el comissari del Tricentenari, Toni Soler, l'exposició és una joia que s'emmarca dins dels actes de celebració del Tricentenari perquè "evidencia que Barcelona era una ciutat cosmopolita i pròspera" i abandona la idea d'una ciutat en decadència.

Ha afegit que en els actes programats al llarg d'aquest any s'ha fet un esforç per divulgar els fets històrics i polítics, i que 'Salvadoriana' és "essencial per comprendre la Barcelona de l'època" perquè estava més receptiva que mai a l'Europa del progrés.

Segons ha explicat Pardo, la col·lecció de correspondència i els documents del fons han donat a conèixer que la dinastia Salvador mantenia llaços amb personalitats de primer nivell de la ciència de l'època de tot Europa, i que en ocasions acudien a visitar el gabinet.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés