L'impacte socioeconòmic d'accidents de trànsit amb nens a Espanya és de 700 milions a l'any

Publicat 30/12/2019 10:43:22CET
Portada de l'informe 'L'impacte dels accidents de trànsit amb víctimes infantils' encarregat per Fundació Abertis a la London School of Economics and Political Science (LSE) i publicat el 2019
FUNDACIÓN ABERTIS

Suma 19.600 milions en els vuit països analitzats en un estudi de la London School per a Fundació Abertis

BARCELONA, 30 des. (EUROPA PRESS) -

L'impacte socioeconòmic dels accidents de trànsit amb nens de 0 a 17 anys a Espanya és d'uns 700 milions d'euros anuals (15,08 euros per càpita), segons un estudi recent de la London School of Economics and Political Science (LSE) encarregat per la Fundació Abertis i que ha recollit Europa Press.

L'informe 'L'impacte dels accidents de trànsit amb víctimes infantils', que estudia dades dels darrers anys, recull que el 2016 a Espanya hi van haver 102.362 accidents, amb 61 nens morts (que representa el 3,37% de les 1.810 defuncions).

Les morts infantils reflecteixen les tendències observades en les víctimes adultes: no s'aprecia correlació entre les morts i la densitat de vehicles (Espanya, el país amb la segona densitat de vehicles més gran dels vuit analitzats, té el nombre de víctimes mortals més petit).

TIPUS DE COSTOS

Els costos mèdics dels accidents infantils suposen uns 30 milions a l'any; els danys materials (en vehicles i infraestructures) uns 2,6; els costos administratius uns 1,9 milions; els de producció (pèrdua de producció) ronden els 58.000 euros, i el cost humà arriba als 662 milions.

El cost humà es calcula multiplicant la renda per càpita d'un país pel concepte Avad (anys de vida ajustats per discapacitat: és la suma dels anys de vida perduts per mort prematura i els anys perduts per discapacitat, el total de la qual equival a un any de vida saludable perdut).

Quant a la pèrdua de producció, es dona quan la víctima pateix una incapacitat temporal o permanent després d'accidentar-se; per la pèrdua total de producció per mort; o per la possible pèrdua d'ingressos familiars del ferit.

Es considera que el cost social i econòmic dels accidents és més gran quan les lesions ocorren en una edat més primerenca, perquè el cost s'acumula més anys que en els membres de la societat més grans.

DIES PERDUTS PER IMPACTE PSICOLÒGIC

L'estudi ha analitzat dades de fonts diverses per estimar els dies perduts per l'impacte psicològic dels nens per culpa dels accidents: el 2016, els nens van perdre 468 per trastorn psiquiàtric, 286 per depressió, 55 per estrès postraumàtic i 52 per ansietat, cosa que suma 861 dies perduts.

També es constata que Espanya "va al capdavant dels 28 països de la UE en la reducció més gran de víctimes mortals" per accidents de trànsit entre el 2001 i el 2015.

IMPACTE EN ALTRES PAÏSOS

L'informe analitza vuit països amb diferents nivells de riquesa i on l'impacte suma 19.600 milions d'euros: França, Itàlia, Xile, el Brasil, l'Argentina, Puerto Rico i l'Índia, a més d'Espanya.

Si s'apliquessin les millors pràctiques per prevenir accidents, s'estima que podrien salvar-se les vides de 1.342 menors (amb una reducció del 5% en països de renda alta i del 10% en els de renda mitjana o baixa): la xifra equival al cost socioeconòmic global de prop de 895 milions d'euros.

Als països en desenvolupament, les lesions per accident de trànsit provoquen més del 90% de totes les morts, i arreu del món són la principal causa de mort infantil de nens de més de 10 anys.

L'informe, del professor i investigador del LSE Alexander Grous, és fruit de 12 mesos de feina, amb nou mesos d'investigació per obtenir dades i xifres amb informació mèdica d'hospitals i dels principals centres de trauma dels països avaluats.

A més, l'informe constata la necessitat d'incrementar la inversió global en infraestructures, com una de les mesures més efectives per reduir els accidents de trànsit, un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides; i també cita sancionar i fer campanyes educatives per als nens i la comunitat, entre d'altres accions.

Contador