Actualitzat 21/05/2022 19:48

L'hostal La Gavina de S'Agaró (Girona) homenatja Josep Pla pels 125 anys del seu naixement

El director gastronòmic de La Gavina, Romain Fornell, al costat de Carina Ensesa, Jaume Subirós (El Motel Empordà), Joan Sagrera (amic de Josep Pla), Júlia Ensesa i Lluís Planas (La Taverna del Mar)
PERE DURAN - LA GAVINA

L'establiment prepara la celebració del seu 90 aniversari

S'AGARÓ (GIRONA), 21 maig (EUROPA PRESS) -

L'hostal La Gavina de S'Agaró (Girona) ha recordat aquest cap de setmana l'escriptor Josep Pla pels 125 anys del seu naixement, amb un sopar homenatge de cuina de l'Empordà.

Pla va passar molts dies dels hiverns empordanesos fora de la seva masia de Llofriu (Girona) per refugiar-se en el caliu de l'habitació 113, que conserva la decoració de quan hi va habitar l'escriptor.

Dues de les filles del que va ser propietari de l'hostal i amic de Pla, Josep Ensesa Montsalvatge, han evocat durant el sopar l'amistat de l'escriptor amb la família fins que va morir, l'any 1981.

Júlia Ensesa i Carina Ensesa han recordat el pas de l'autor durant anys per l'hotel i per la casa de la família, Senya Blanca, inclosa la biblioteca, i també han recordat les visites que li feien a Llofriu quan ja era gran i l'acompanyaven.

L'advocat Gonzalo Valero Canales ha destacat, com a amic dels Ensesa i coneixedor de l'obra planiana, que aquesta biblioteca familiar va contribuir a la documentació de Pla per escriure, i ha destacat, a més, el gust de l'escriptor per la cuina senzilla, com reflecteix el seu llibre 'El que hem menjat' (Destino, 1971).

També hi han assistit el director general de La Gavina, Albert Depau, i Joan Sagrera, que va ser amic de Pla i l'acompanyava de jove en molts dels seus desplaçaments al sortir de la seva masia, ja que l'escriptor va dependre cada cop més d'amics i coneguts per a les seves sortides.

70 ANYS DE 'LLAGOSTA I POLLASTRE'

El plat fort del sopar d'aquest divendres ha estat la llagosta i pollastre, de manera que ha evocat el llibre de cuina de Pla 'Llagosta i pollastre. Sobre la cuina catalana' (Selecta, 1952).

El menú és obra de Jaume Subirós, del Motel Empordà (establiment de Figueres que Pla també va freqüentar), i Lluís Planas, de La Taverna del Mar, restaurant a prop de La Gavina i també propietat dels Ensesa, amb Jaume Solé com a somelier i la col·laboració de Romain Fornell, responsable gastronòmic de La Gavina.

El sopar ha inclòs, entre els seus plats, les espines d'anxova arrebossades, creació del Motel; flors de carbassa amb recuit; pèsols amb botifarra negra; sorbet de menta; taps de Cadaqués i el whisky Johnnie Walker que va acompanyar Pla fins al final de la seva vida.

GAIREBÉ UN SEGLE DE LA GAVINA

Aquest és un dels actes de l'any en què l'hostal La Gavina de S'Agaró compleix el seu 90 aniversari, per la qual cosa prepara una celebració i la inauguració d'uns nous jardins.

Des que el van obrir, el 1932, pel local han passat molts personatges famosos, inclosos actors com John Wayne, Ava Gardner, Sean Connery, Peter Sellers, Elizabeth Taylor i Orson Welles.