Publicat 14/01/2022 15:21

L'Hospital Vall d'Hebron va atendre 304 casos de violència a menors el 2021

Equip de la Unitat d'Atenció a les Violències vers la Infància i l'Adolescència de l'Hospital Vall d'Hebron
HOSPITAL VALL D'HEBRON

El 81% pateix algun tipus de violència sexual

BARCELONA, 14 gen. (EUROPA PRESS) -

La Unitat d'Atenció a les Violències vers la Infància i l'Adolescència de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha atès 343 casos de la capital catalana des que es va posar en funcionament el novembre del 2020, dels quals 304 han estat el 2021.

La coordinadora de la unitat i adjunta del Servei de Pediatria de l'hospital, Anna Fàbregas, ha concretat en unes declaracions a Europa Press que el 81% dels menors que atén la unitat ha patit algun tipus de violència sexual.

A més a més, ha precisat que el 70% de les víctimes són nenes i el 91% dels agressors són homes, un patró que es reprodueix en agressions sexuals a menors més grans de 16 anys; i més del 65% dels casos es dona en l'àmbit intrafamiliar.

La treballadora social i membre de la unitat Giuliana Ríos ha detallat que, a més de les violències sexuals, també aborden la violència física, la violència psicològica, la violència per negligència i la violència contra la infància en el context de violència masclista.

Fàbregas ha explicat que el perfil de la víctima és una nena de 9 o 10 anys que revela una situació de violència sexual o una adolescent que, en un moment de canvi vital, recorda fets del passat i identifica el que ha viscut.

ABANDONAR LA "VISIÓ ADULTOCÈNTRICA"

Fàbregas ha recalcat que la unitat fa una atenció centrada en el menor i s'adapten a les seves necessitats, abandonant la "visió adultocèntrica" i prioritzant la perspectiva de la víctima.

"En qualsevol revelació és molt important creure la víctima, acompanyar-la i protegir-la. No és la nostra funció dubtar de la seva paraula", ha defensat la coordinadora de la unitat.

De fet, la feina de l'equip va en la línia amb el nou model Barnahus, que la Conselleria de Drets Socials de la Generalitat està implementant en una prova pilot a Tarragona.

Segons Fàbregas, aquest model posa els menors al centre de l'actuació, oferint una atenció integral i fent que siguin els diferents recursos que intervenen els que s'adaptin a les seves necessitats: un espai "amable" que evita la revictimització.

"INFRADIAGNÒSTIC"

Fàbregas ha lamentat que no hi ha xifres de la incidència del maltractament infantil, hi ha un "infradiagnòstic importantíssim", per la qual cosa al seu parer és crucial que hi hagi dispositius com aquesta unitat per revertir la falta de detecció.

De fet, ha alertat que estan detectant un "gran nombre" de casos que ha obligat a incrementar el nombre de professionals que treballen en la unitat, que actualment atén de mitjana entre 15 i 20 pacients al mes.

En aquest sentit, Fàbregas ha lamentat que la pandèmia de covid-19 ha dificultat el diagnòstic de casos i, a més, pot haver repercutit en un augment d'aquest tipus de violències perquè els menors han estat aïllats amb la seva família i més del 65% dels casos es donen en l'àmbit intrafamiliar.

PEDAGOGIA

Ríos ha destacat que una altra part important de la seva feina és la sensibilització i formació per tot el territori per facilitar la detecció a través dels diferents dispositius amb els quals treballen de manera coordinada, com la Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència (DGAIA), entre d'altres.

Ha apostat per dotar els menors "d'eines i estratègies per a l'autoprotecció" i també els professionals, tant de l'àmbit sanitari com de l'educatiu, entre d'altres, perquè puguin identificar qualsevol cas.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2022 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés