Publicat 29/08/2023 11:55

L'Hospital Vall d'Hebron utilitza una tècnica d'implant de vàlvula pulmonar inèdita a Europa

A l'esquerra, el responsable de la unitat d'Hemodinámica Peditrica, Pedro Betrián, al costat del primer pacient que ha rebut aquesta intervenció a Europa
EUROPA PRESS

   La incorpora per catter i evita la cirurgia a cor obert en cardiopaties congnites

   BARCELONA, 29 ago. (EUROPA PRESS) -

   L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha utilitzat per primera vegada a Europa una tcnica d'implant de vlvula pulmonar per catter, una intervenció que permet evitar la cirurgia a cor obert en pacients amb cardiopaties congnites.

   Es tracta d'un stent autoexpandible que funciona com a "adaptador" i permet rebre una nova vlvula pulmonar mitjanant catter als pacients que no són candidats a la tcnica tradicional, ha explicat en roda de premsa aquest dimarts el responsable de la unitat d'Hemodinmica Peditrica, Pedro Betrián.

   Les cardiopaties congnites són les malformacions congnites "més freqüents" i algunes d'elles es caracteritzen per tenir una estretor a la sortida del cor cap al pulmó que poden requerir tractament quirúrgic.

   És habitual que la vlvula pulmonar es faci insuficient i requereixi una substitució anys més tard, per un "nombre important" de pacients no són bons candidats a causa de la gran dilatació que presenta la zona a tractar.

   Aix impedeix que les noves vlvules per catter puguin quedar ben ancorades i estables en ser implantades, per la qual cosa Betrián ha reivindicat la utilitat de la nova tcnica que permet la implantació de la vlvula a aquests pacients que fins ara no eren candidats.

"VIDA NORMAL"

   El primer pacient que ha rebut aquesta tcnica té 17 anys, va ser operat amb vuit mesos de vida a causa d'una tetralogia de Fallot i en arribar a l'adolescncia havia desenvolupat una insuficincia "severa" de la vlvula pulmonar que requeria tractament.

   Betrián ha remarcat que, sense aquesta nova tcnica, el pacient hauria d'haver-se sotms a una operació a cor obert, que implica un postoperatorio més complicat amb fins a 10 dies d'hospitalització després de la intervenció.

   No obstant aix, amb aquesta intervenció va rebre la vlvula per catter i a les 24 hores ja estava a casa seva, i el pacient ha celebrat la rpida recuperació que li ha perms fer "vida normal" i fins i tot presentar-se a l'examen de selectivitat que havia de fer poques setmanes després de ser operat.

SEGON PACIENT

   Davant l'xit d'aquesta primera intervenció, el centre ja ha realitzat la mateixa tcnica per a un segon pacient, també adolescent, amb estenosi pulmonar congnita que havien tractat en el període neonatal mitjanant una dilatació amb catter.

   El pacient també havia desenvolupat una insuficincia pulmonar severa i, després de sotmetre's a aquesta intervenció, ha obtingut el mateix bon resultat que el primer pacient, amb una rpida recuperació.

XIFRA "MOLT IMPORTANT" DE PACIENTS

   Betrián ha explicat que una xifra "molt important" de pacients podran beneficiar-se d'aquesta tcnica, al voltant d'entre un 30% i un 40% de pacients amb cardiopaties congnites, encara que ha aclarit que aquest percentatge és una estimació.

   Les cardiopaties congnites afecten a entre 5 i 12 de cada 1.000 bebs, la qual cosa suposa prop de 600 nous casos cada any a Catalunya, segons xifres de l'hospital.