Actualitzat 12/07/2016 11:54 CET

L'Hospital Vall d'Hebron obre el primer hospital de dia d'hematologia de l'Estat

Paciente en el Hospital de Día de Hematología del Vall d'Hebron
EUROPA PRESS

BARCELONA, 12 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha obert el primer hospital de dia específicament d'hematologia de tot l'Estat, un nou espai de 400 metres quadrats amb equipament avançat que busca millorar la qualitat de vida del pacient i estalviar ingressos hospitalaris.

En unes declaracions als mitjans, el cap del Servei d'Hematologia del Vall d'Hebron, Francesc Bosch, ha explicat que de manera pionera s'integren les visites de malalts fràgils --amb leucèmia i acabats de trasplantar--, els tractaments, i el control i gestió dels malalts.

La novetat és que abans aquestes tres activitats estaven disperses a l'hospital i ara s'han unit en un sol espai: "Tots treballen alhora, de manera que el pacient està més ben atès. Ja els ateníem bé, però era més incòmode", ha destacat Francesc Bosch.

El servei, que estarà obert 365 dies a l'any a partir del setembre, atén 20 pacients diaris i tractarà a 9.000 malalts a l'any, segons "càlculs aproximats", ja que està preparat per atendre més persones, ha afirmat Laura Fox, adjunta del Servei d'Hematologia.

"La majoria són pacients que tenen alguna patologia hematològica oncològica, en un 75%", ha dit Fox, si bé també tracten altres malalties de pacients joves que necessiten un suport transfusional, de manera que el nou servei s'adapta a la seva vida i horari laboral.

FINANÇAMENT PÚBLICOPRIVAT

La nova instal·lació, que es va posar en marxa el 20 de juny, té 700.000 euros que procedeixen a parts iguals de l'institut Català de la Salut (ICS) i de la Fundació Vila Casas, una institució dedicada a l'art contemporani català fundada per l'empresari farmacèutic Antoni Vila Casas.

"Avui dia els recursos sanitaris no són precisament molt alts, i poder fer aquests espais és difícil si no tens el suport extern", ha celebrat Bosch.

PAPER DE LES INFERMERES

El nou hospital, ubicat a la planta sis de l'annex de l'Hospital Vall d'Hebron, té 11 punts de tractament i altres dos de tractament amb llit, a més de disposar de quatre consultes --dos per a infermeria i dos per a metges del servei-- i un espai per fer biòpsies de medul·la òssia amb sedació.

El servei, que estarà obert de 8 a 22 hores entre setmana i de 8 a 15 hores el cap de setmana, té tres infermeres i una auxiliar per torn --una especialitzada per a pacients de trasplantaments i una altra per a hematològics--; dos administratius, i dos metges.

La supervisora d'infermeria del servei, Mercedes Valentín, ha destacat que la infermeria en hospital de dia cobra "molta importància" perquè té dues infermeres gestores de casos per a pacients trasplantats i no trasplantats, fet que permet controlar la seva evolució en el seu domicili i a l'hospital.

"Això permet que el pacient se senti més ajudat, estigui més controlat, tingui control dels símptomes i solucionem els dubtes que tenen", fet que comporta que disminueixi el nombre de desplaçaments a urgències, ha afegit Valentín.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés