L'Hospital Vall d'Hebron fa un triple trasplantament a una nena pioner a Espanya

Publicat 3/1/2020 13:20:53CET
La pacient, Iria, juntament amb alguns membres de l'equip mèdic de l'hospital
EUROPA PRESS

El centre consolida el seu "paper precursor" en aquest camp

BARCELONA, 3 gen. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha dut a terme una triple operació fins ara inèdita en el marc de la pediatria de cor, ronyó i fetge a una pacient amb nefronoptisi tipus 9, cas que s'ha convertit en el primer al món d'aquesta malaltia minoritària a rebre tres intervencions, i que consolida "el paper precursor" del centre a Espanya en aquesta matèria.

El director assistencial de l'hospital, Antonio Roman, acompanyat dels doctors Ramón Charco, Ferran Gran i Mercedes López, ha exposat aquest dijous en roda de premsa les intervencions que han dut a terme per tractar una malaltia amb menys de 20 casos diagnosticats al món.

La pacient, Iria, amb 10 anys pateix una mutació del gen NEK8 que provoca alteracions en el desenvolupament d'òrgans com el cor, el fetge i el ronyó entre d'altres, i fibrosi i esclerosi als teixits així com afeccions al sistema nerviós i alteracions òssies.

Si bé els pacients amb aquesta mutació no superen el període fetal o moren durant els primers mesos de vida, perquè és una malaltia de ràpida progressió que exigeix un trasplantament quan els òrgans fallen, Iria s'ha convertit en la primera afectada a rebre un triple trasplantament i la que més temps ha viscut amb aquesta patologia.

TRASPLANTAMENT CARDÍAC

Amb només cinc mesos d'edat, els metges van identificar que la pacient patia miocardiopatia hipertròfica i, segons ha explicat Gran, "era incompatible amb la vida, no es va identificar la causa i es va apostar per un trasplantament cardíac per la gravetat de la situació".

La pacient va evolucionar favorablement a l'operació i es va convertir en la primera al món amb aquesta patologia a rebre un trasplantament de cor, un fet que, segons Roman, situa el sistema de salut del país com un dels millors del globus".

DOBLE TRASPLANTAMENT DE RONYÓ I FETGE

Aquest 2019, amb 10 anys, la pacient ha tornat a passar per la sala d'operacions per afrontar un doble trasplantament de fetge i ronyó, i s'ha convertit en el primer cas pediàtric d'Espanya a rebre aquesta intervenció després d'un trasplantament de cor.

D'una banda, Iria presentava un fetge massa gran per a la seva edat que mostrava símptomes de fibrosi i, de l'altra, l'equip mèdic va identificar una fallada renal que la va obligar a rebre diàlisi durant diversos mesos.

"Va arribar un moment en què el doble trasplantament era l'únic tractament possible", ha explicat López, i després de 12 hores d'intervenció es va convertir en el primer cas al món amb aquesta patologia i tres òrgans nous, que segons els metges estan sans.

EL VALL D'HEBRON, "PIONER" A EUROPA

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona és, segons ha ressaltat el seu director assistencial, el centre que té més programes de trasplantaments d'òrgans a tot el país, amb "una experiència dilatada que el situa al capdavant d'Europa".

Entre els anys 2016 i 2018 l'hospital ha fet un total de 213 trasplantacions, al llarg del 2019 s'han efectuat 43 trasplantaments pediàtrics i una de cada tres intervencions d'aquest tipus es duen a terme a Catalunya, segons ha detallat Charco.

Per Roman, aquest tipus d'intervencions cal ser atrevit i valent, i el Vall d'Hebron és l'únic centre del territori català que impulsa tots els trasplantaments pediàtrics: cardíac, renal, hepàtic, pulmonar i de medul·la òssia.

Contador

el més llegit

 1. 1

  Mig miler de pensionistes protesten davant del Banc d'Espanya: "No tenen vergonya"

 2. 2

  Barcelona obre els dos primers quioscs en desús gestionats per la cooperativa Diverscoop

 3. 3

  Ferit de bala un camioner després d'enfrontar-se a un lladre a Vilanova de la Barca

 4. 4

  Troben el cos d'una nena de 5 anys en un hotel de Logronyo

 5. 5

  Barcelona promourà 80 activitats per orientar els joves sobre estudis postobligatoris

La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista