Actualitzat 31/08/2015 14:40

L'Hospital Vall d'Hebron comença un pla que elimina els errors a l'hora de donar la quimioteràpia

Redueix complicacions i millora la qualitat de vida, diu Boi Ruiz

   BARCELONA, 31 Ag. (EUROPA PRESS) -

   L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha introduït un pla "pioner" a Espanya que redueix gairebé a zero el ventall d'errors --estimats en un 10% a l'Estat-- que es produeixen en la dispensació de fàrmacs contra el càncer, a causa de la sensibilitat extrema de les dosis per evitar que provoquin toxicitat en el pacient.

   Ho han anunciat aquest dilluns el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz; el gerent de l'hospital, Vicenç Martínez; els caps d'Oncologia del centre, Josep Tabernero i Francesc Bosch, i la directora de Roche Espanya, Gemma de Clascà.

   El projecte, que una vegada consolidat a la Vall d'Hebron s'estendrà a la resta d'hospitals catalans i altres autonomies, "redueix les complicacions per al pacient i augmenta la seva qualitat de vida", gràcies a una sistema de control i traçabilitat, ha explicat el conseller.

   Tabernero ha explicat que "uns codis de barres permeten seguir tot el procediment i establir que el que s'havia preparat era el que s'havia projectat per a un pacient", seguint els paràmetres de pes, talla i superfície corporal del pacient.

   Per fer les preparacions correctes, el servei de farmàcia de l'hospital ha de tenir en compte la caducitat, la barreja i els incipients i la caducitat d'aquestes preparacions.

   "Estem acostumats a donar fàrmacs amb dosis fixes, perquè les medecines generals tenen un marge terapèutic més gran", segons Tabernero, que ha observat que la diferència entre la dosi recomanada i la tòxica en els casos de càncer és molt petita.

   "Cal buscar la coincidència total en tot el procés perquè el 99,5% de totes les prescripcions surtin sense cap problema", i el 0,5% restant que pot haver un marge d'error es tornen a revisar, ha garantit.

SEGURETAT DEL MALALT

   "Això té moltes implicacions, com que augmenta la seguretat del malalt, es redueixen els efectes adversos, es millora la traçabilitat i es fa un millor ús dels recursos dels quals disposem", ha afegit.

   El conseller ha dit que el Projecte Optimus va en la línia de les polítiques del departament: "Ens col·loca en una dimensió futura, no només de millora de la supervivència, sinó en millora i qualitat de vida".

   Per al pla, s'ha millorat l'organització dels professionals, s'han consensuat protocols amb sanitaris de diferents disciplines i s'han millorat l'agilitat dels circuits, la seguretat dels tractaments i s'ha potenciat el rol de la infermeria, ha destacat el gerent.

MENYS INGRESSOS HOSPITALARIS

   Una de les millores del pla és que millora el seguiment del pacient, i redueix el nombre de reingressos hospitalaris, fet que també contribueix a optimitzar els recursos sanitaris, ha subratllat Boix.

   Amb l'aplicació del pla, una tercera part dels pacients amb problemes acudeixen al servei d'urgències, un altre terç acudeix a un espai de consulta d'atenció immediata (CAI) --amb oncòlegs i hematòlegs-- i un altre terç va al centre d'atenció primària (CAP).

   La directora de Roche Espanya ha celebrat que Catalunya sigui "pionera" en un projecte d'abast estatal, i ha destacat que la companyia va invertir 10 milions d'euros en el territori durant l'any passat, quan va començar a comercialitzar set noves molècules.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés