Publicat 23/12/2020 19:27

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona recluta voluntaris per a una vacuna en fase 3

Una infermera bovina a un pacient (Arxiu)
María José López - Europa Press - Archivo

L'assaig internacional inclour fins a 30.000 voluntaris

BARCELONA, 23 des. (EUROPA PRESS) -

La cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Magda Campins, ha explicat que el centre ha comenat el reclutament de voluntaris per participar en l'assaig clínic en fase 3 de la vacuna contra el Covid-19 de la farmacutica Janssen.

En roda de premsa aquest dimecres al costat de les altres responsables de l'assaig al centre catal Susana Otero i Ingrid Carbonés, Campins ha concretat que es tracta del "primer assaig d'aquestes característiques" que s'ha autoritzat en l'Estat.

Aquest dimecres han comenat el reclutament --que han estimat que finalitzar en tres mesos aproximadament-- i Campins ha precisat que la previsió del centre és comenar a vacunar la primera setmana de gener a mesura que vagin reclutant, també, més voluntaris.

L'Agncia Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) va autoritzar el novembre passat l'assaig per avaluar "l'eficcia i la seguretat" de la vacuna tant en voluntaris sans com en participants amb malalties que s'associen a un major risc de progressió a Covid-19 greu.

Aquest assaig inclour fins a 30.000 voluntaris de nou pasos diferents --Blgica, Colmbia, Frana, Alemanya, Sud-frica, Filipines, Espanya, el Regne Unit i els Estats Units-- i en el qual a més del centre catal, que espera aportar 200 voluntaris, participen altres set hospitals de l'Estat.

En concret, aquests centres són: l'Hospital Clínic de Barcelona, l'Hospital Quirónsalud de Barcelona, l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), l'Hospital de la Princesa de Madrid, l'Hospital la Pau de Madrid, l'Hospital Quirónsalud de Madrid i la Clínica Universidad de Navarra.

PERFIL DELS VOLUNTARIS

Sobre el perfil dels voluntaris, les doctores han precisat que no podran participar en l'assaig persones inmunodeprimides per una malaltia de base o bé en tractament amb medicaments inmunosupresors.

Tampoc es permet la participació de dones embarassades o amb probabilitat d'embars en els dos propers anys, persones amb antecedents d'anafilaxia o reaccions adverses greus a les vacunes ni persones que ja participin en altres assajos clínics.

En coincidir amb el desplegament de la campanya de vacunació, Campins ha lamentat que hi haur persones que s'havien presentat voluntries que sortiran de l'assaig perqu no poden participar si els administren la vacuna.

El grup en el qual hi ha "més persones que sortiran" de l'assaig ser el dels professionals sanitaris perqu són un collectiu prioritari dins de l'estratgia de vacunació i, segons Campins, decidiran lgicament no participar.

ASSAIG

La vacuna, amb el nom Ad26.COV2.S, no conté el virus viu sinó que utilitza una protena artificial del virus perqu l'organisme generi anticossos.

L'estudi és randomitzat, doble cec i controlat amb placebo, és a dir, de manera aleatria se'ls administrar a la meitat dels participants la dosi mentre que l'altra meitat rebr el placebo.

A més, el placebo ser emmascarat pel que ni el personal sanitari ni els voluntaris podran identificar quin producte s'est administrant.

Aquest assaig estudiar "la seguretat i l'eficcia" en un rgim de dues dosis de la vacuna que s'injectaran amb 57 dies de diferncia entre la primera i la segona dosi, i es far un seguiment dels voluntaris durant dos anys.

SEGUIR DESENVOLUPANT VACUNES

Campins ha defensat que és "imprescindible" seguir desenvolupant altres vacunes candidates per poder garantir una major disponibilitat i també poder perfilar estratgies ajustades a cada grup poblacional segons el tipus de vacuna.

Ha concretat que pot ser que hi hagi vacunes que tinguin una "major efectivitat" en persones d'edat avanada i altres més efectives en gent amb patologies de base, entre uns altres.