L'Hospital Sant Pau opera un càncer de pulmó mitjançant una incisió sota l'estèrnum

Publicat 25/11/2019 17:44:28CET
Operació pionera a Catalunya d'una pacient amb càncer de pulmó
HOSPITAL SANT PAU - Archivo

BARCELONA, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Sant Pau de Barcelona ha operat per primera vegada a Catalunya un cas de càncer de pulmó amb una tècnica que consisteix a extreure un lòbul pulmonar mitjançant una incisió sota el xifoide -l'extrem inferior cartilaginós de l'estèrnum-, combinada amb l'extracció de ganglis limfàtics per via transcervical -per la cèrvix-.

En un comunicat aquest dilluns, el centre ha explicat que un equip del Servei de Cirurgia Toràcica, liderat per Joan Carles Trujillo i Elisabeth Martínez-Tellez, va operar amb aquestes tècniques a l'octubre a una pacient de 57 anys que actualment "fa vida normal".

La combinació de totes dues tècniques -que compten amb videoassistència- va permetre una millor classificació pronòstica del tumor i la resecció (separació) dels dos òrgans -el lòbul del pulmó i els ganglis-, sense augmentar el mal postoperatori.

El fet d'extreure el lòbul del pulmó (lobectomia) amb aquesta única incisió permet evitar la utilització d'un catèter paravertebral o una epidural per controlar el mal després de la resecció.

Aquest abordatge de cirurgia de pulmó, que compta amb videoassistència, encara no és estàndard a causa de la seva dificultat tècnica i perquè és recomanable utilitzar-la en els casos en els quals el tumor és als lòbuls superiors o al mitjà.