Publicat 20/03/2019 18:08CET

L'Hospital del Mar fa servir per primera vegada la radioterpia per curar arrítmies

Tratamiento de una arrítima con el sistema UNIVIU
HOSPITAL DEL MAR

BARCELONA, 20 mar� (EUROPA PRESS) -

L'Hospital del Mar de Barcelona s'ha convertit en el primer de l'Estat i un dels primers del món que fa servir la radioterpia per tractar arrítmies del cor, i ho ha provat de moment en un pacient operat al desembre, segons ha informat aquest dimecres en un comunicat.

La iniciativa és fruit de la collaboració entre els serveis de Cardiologia, Oncologia Radioterpia i Radiologia, i permet tractar un grup de pacients en els quals les tcniques habituals no tenen xit i que es poden veure abocats al trasplantament cardíac.

L'aplicació d'aquesta tcnica per al tractament de les arrítmies té el seu origen als Estats Units, on s'ha emprat en una vintena de casos.

Es tracta de sotmetre la zona del cor on s'origina aquesta disfunció a una dosi molt elevada de radiació --25 grays en una sola sessió, quan l'habitual és una dosi de 2 grays per tractar casos de cncer--, per crear una cicatriu a la zona i eliminar així l'arrítmia.

El cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar, Julio Martí, ha destacat la complexitat de la tcnica, que obliga a un elevat grau d'especialització dels professionals que hi intervenen.

"S'ha de treballar de manera conjunta. En primer lloc, els radilegs, que són els que obtenen les imatges, després els cardilegs, per indicar el punt en el qual s'origina el problema, i, finalment, els onclegs radioterpics, que defineixen el volum a tractar i com cal fer-ho", ha explicat.

El centre barceloní és un dels pocs centres de l'Estat que pot aplicar aquesta tcnica pel fet que la seva tecnologia permet definir el moviment causat en el cor i en la respiració i fer aquesta intervenció sense lesionar altres rgans i estructures prximes al cor.

OPERACIÓ DE MITJA HORA

Es tracta d'una intervenció de mitja hora enfront de les més de dues hores d'una ablació amb les tcniques habituals, que es fa sota supervisió d'un cardileg per fer front a possibles complicacions.

Els pacients que es poden beneficiar d'aquesta tcnica són malalts amb patologia epicardíaca, és a dir, aquells en els quals l'arrítmia té el seu origen en la zona exterior del múscul cardíac.

També aquells amb patologies isqumiques en les quals la lesió se situa en la zona externa del cor, pacients amb afectació cardíaca per malaltia de Chagas o d'altres amb alguna patologia isqumica en fase de cicatriu que afecta l'epicardi i a la qual no es pot accedir des de l'interior.

Són casos en qu aquesta tcnica és la més indicada, perqu, segons Martí, "l'avantatge fonamental és que la zona que cal tractar és de difícil accés mitjanant les tcniques habituals per cateterisme. Amb ella, es pot definir perfectament el volum i l'rea a tractar".

El primer pacient tractat amb aquesta tcnica és un home de 64 anys que pateix una patologia cardíaca anomenada displsia arritmognica del ventricle dret, en la qual el múscul cardíac es veu substitut per teixit adipós, en el qual es produeixen de manera més fcil arrítmies ventriculars.

En aquest cas, realitzat el 21 de desembre, ja se l'havia sotms sense xit, a tres ablacions per mirar de resoldre el problema, l'última el passat mes d'octubre.

El malalt portava inserit un desfibrillador en el cor per evitar parades cardíaques, per l'aparell ja no era útil a causa del dany que la malaltia havia generat en el múscul cardíac.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés