Publicat 03/05/2024 08:10

L'Hospital del Mar detecta com un limfòcit "recluta" cèl·lules immunitàries contra un tumor

D'esquerra a dreta, Joan Albanell, Sara Santana i Aura Muntasell
HOSPITAL DEL MAR

Revela una nova funció de les cèl·lules assassines naturals, ja conegudes per la seva capacitat antitumoral

BARCELONA, 3 maig (EUROPA PRESS) -

L'Hospital del Mar de Barcelona ha liderat un estudi que ha detectat com un tipus de limfòcits, les cèl·lules assassines naturals o Natural Killers (NK), en contacte amb els anticossos del tractament contra el càncer de mama, alerta al sistema immunitari i "recluta" altres cèl·lules per lluitar contra el tumor, ha informat aquest divendres en un comunicat.

L'estudi, publicat a la revista 'Journal of Experimental & Clinical Cancer Research', està basat en una anàlisi de 80 mostres que compara el conjunt d'ARN de biòpsies de tumors del càncer de mama més agressiu, HER2 positiu, amb presència de cèl·lules NK i sense aquestes, i de models de ratolí.

Els investigadors han comprovat que les cèl·lules NK, en entrar en contacte amb anticossos usats contra els tumors, segreguen unes proteïnes determinades, les citocines, que modifiquen el microambient tumoral i faciliten l'arribada d'altres cèl·lules del sistema immunitari reforçant l'acció del tractament contra el càncer.

ALERTA Al SISTEMA IMMUNITARI

La investigadora de l'Hospital del Mar, Aura Muntasell, ha explicat que els resultats de l'estudi revelen que les cèl·lules NK, conegudes per la seva capacitat antitumoral, també alerten al sistema immunitari d'on és el tumor i permeten que "altres cèl·lules immunitàries arribin fins al tumor i puguin contribuir a eliminar-lo".

Ha precisat que els anticossos antiHER2 del tractament contra el càncer de mama tenen un efecte intrínsec sobre les cèl·lules tumorals i, a més, "a través de les NK, activen una resposta immune antitumoral".

DETECCIÓ MITJANÇANT ANÀLISI DE SANG

Els investigadors també han estudiat si és possible detectar les citocines segregades per les cèl·lules NK en contactar amb els anticossos antiHER2 mitjançant anàlisis de sang de les pacients i han observat que aquelles amb nivells més alts de limfòcits NK tenia una millor resposta al tractament contra el càncer.

L'investigador i cap del Servei d'Oncologia de l'Hospital del Mar, Joan Albanell, ha dit que la viabilitat de les citocines com biomarcadors per identificar les pacients que tindran una resposta positiva a la teràpia amb anticossos permet "continuar avançant en la millora i la individualització del tractament de les pacients de càncer de mama HER2 positiu".

Per la seva banda, Muntasell ha afegit que l'estudi "evidencia que l'activitat del limfòcit NK com a cèl·lula amb capacitat de modificar l'ambient del tumor és extrapolable a altres tumors".

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés