Publicat 8/10/2019 11:59:15 +02:00CET

L'Hospital del Mar crea la primera unitat de biòpsia líquida de Catalunya

Clara Montagut, Edurne Arriola i Beatriz Bellosillo
HOSPITAL DEL MAR

BARCELONA, 8 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital del Mar de Barcelona s'ha convertit en el primer centre de Catalunya i un dels primers de l'Estat a engegar una unitat específica per utilitzar la biòpsia líquida per al diagnòstic de pacients amb diferents malalties oncològiques.

La nova unitat comporta poder ampliar el nombre de pacients que es poden beneficiar d'una alternativa diagnòstica no invasiva que permet fer un seguiment personalitzat de la seva evolució i decidir amb precisió el tractament més adequat, ha informat aquest dimarts l'hospital en un comunicat.

La seva creació també permetrà enfortir la investigació sobre les potencials aplicacions d'aquesta tècnica i la seva capacitat per avançar en la personalització del tractament d'aquestes malalties.

La biòpsia líquida consisteix en la detecció, gràcies a una anàlisi de sang, de l'ADN tumoral en el plasma sanguini, i a través dels seus nivells i mutacions es pot determinar el tipus de tumor i el millor tractament possible.

La responsable del Laboratori de Biologia Molecular del Servei d'Anatomia Patològica i Investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (Imim), Beatriz Bellosillo, ha subratllat que "amb una única anàlisi es pot tenir una fotografia àmplia de les mutacions de cada pacient".

L'ús de la biòpsia líquida ha suposat un pas important cap a la personalització del tractament per a cada pacient, com és el cas de la immunoteràpia, i els avanços permeten oferir aquestes noves opcions terapèutiques a cada vegada més pacients.

La cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica i investigadora de l'Imim, Edurne Arriola, ha dit que diversos estudis avalen que la biòpsia líquida en immunoteràpia "serveix per prendre decisions precoces en el tractament del pacient", per la qual cosa és important detectar els biomarcadors per poder triar el millor fàrmac.

Els investigadors assenyalen que la biòpsia líquida permet fer un seguiment seqüencial de l'evolució dels pacients amb metàstasis i monitorizar així l'evolució de la malaltia: "Pots anar controlant com evoluciona el tumor i el tractament amb cada anàlisi de sang" sense necessitat de portar el pacient al quiròfan, ha dit la també oncòloga de l'Hospital del Mar Clara Montagut.