Publicat 08/10/2019 11:59

L'Hospital del Mar crea la primera unitat de bipsia líquida de Catalunya

Clara Montagut, Edurne Arriola i Beatriz Bellosillo
HOSPITAL DEL MAR

BARCELONA, 8 oct. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital del Mar de Barcelona s'ha convertit en el primer centre de Catalunya i un dels primers de l'Estat a engegar una unitat específica per utilitzar la bipsia líquida per al diagnstic de pacients amb diferents malalties oncolgiques.

La nova unitat comporta poder ampliar el nombre de pacients que es poden beneficiar d'una alternativa diagnstica no invasiva que permet fer un seguiment personalitzat de la seva evolució i decidir amb precisió el tractament més adequat, ha informat aquest dimarts l'hospital en un comunicat.

La seva creació també permetr enfortir la investigació sobre les potencials aplicacions d'aquesta tcnica i la seva capacitat per avanar en la personalització del tractament d'aquestes malalties.

La bipsia líquida consisteix en la detecció, grcies a una anlisi de sang, de l'ADN tumoral en el plasma sanguini, i a través dels seus nivells i mutacions es pot determinar el tipus de tumor i el millor tractament possible.

La responsable del Laboratori de Biologia Molecular del Servei d'Anatomia Patolgica i Investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mdiques (Imim), Beatriz Bellosillo, ha subratllat que "amb una única anlisi es pot tenir una fotografia mplia de les mutacions de cada pacient".

L'ús de la bipsia líquida ha suposat un pas important cap a la personalització del tractament per a cada pacient, com és el cas de la immunoterpia, i els avanos permeten oferir aquestes noves opcions teraputiques a cada vegada més pacients.

La cap de secció del Servei d'Oncologia Mdica i investigadora de l'Imim, Edurne Arriola, ha dit que diversos estudis avalen que la bipsia líquida en immunoterpia "serveix per prendre decisions precoces en el tractament del pacient", per la qual cosa és important detectar els biomarcadors per poder triar el millor frmac.

Els investigadors assenyalen que la bipsia líquida permet fer un seguiment seqüencial de l'evolució dels pacients amb metstasis i monitorizar així l'evolució de la malaltia: "Pots anar controlant com evoluciona el tumor i el tractament amb cada anlisi de sang" sense necessitat de portar el pacient al quirfan, ha dit la també oncloga de l'Hospital del Mar Clara Montagut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés