Publicat 18/04/2019 13:24

L'Hospital Clínic vol fer trasplantaments d'úter de donants vives extret per laparoscpia

Operació renal a l'Hospital Clínic
CLÍNIC - Archivo

Seria el primer centre de l'Estat a dur a terme aquesta operació

BARCELONA, 18 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Clínic de Barcelona ha demanat autorització per fer trasplantaments d'úter de donants vives, a les quals plantegen extreure l'úter per laparoscpia, un procediment "menys invasiu, menys agressiu i més segur" que la cirurgia oberta tradicional utilitzada per a aquests trasplantaments en altres pasos, ha explicat a Europa Press el cap de Ginecologia del centre, Francesc Carmona.

L'Hospital ha demanat permís a l'Organització Catalana de Transplantaments (Ocatt), ha publicat 'La Vanguardia', i les fonts de l'organització han precisat que estan estudiant la sollicitud, davant de la qual cosa Carmona ha destacat que fa dos anys que treballen en aquest projecte i ja han rebut mocions de l'Ocatt, per la qual cosa podria donar una resposta en les properes setmanes.

Una desena de nens del món han nascut per aquest procediment, que es va fer per primera vegada a Sucia i el Clínic vol estrenar-lo a l'Estat com un projecte d'innovació: "Est demostrat que es pot fer, i volem fer-ho per demostrar que és viable canviar la tcnica" per la laparoscpia.

En concret, han fixat com a receptores les potencials pacients amb la síndrome de Rokitansky, una malaltia congnita que pateixen les dones que neixen sense úter ni part superior de la vagina; a les quals fins ara es reconstrua la vagina perqu poguessin tenir relacions sexuals, per l'única opció de maternitat que tenen a Espanya és l'adopció.

La donant hauria de tenir un mxim de 60 anys, haver estat mare per no per cesria, perqu no pot tenir cirurgies uterines prvies, i no tenir el virus del papilloma hum (VPH), així com tenir molt clar que ha finalitzat la seva etapa gestacional i tenir el mateix grup sanguini que la receptora.

DESCARTEN CADVERS PER TICA

"A l'Hospital tenim molta experincia amb donants vius, tant de ronyó com de fetge, i tenim protocols molt ben establerts i estrictes en la selecció", i s'apliquen els mateixos requisits en aquest cas, i ha raonat el metge que seran molt estrictes a descartar interessos pel mig, com diners o pressions personals o familiars.

Han descartat la possibilitat d'una donant cadver per tica: "En arribar el cadver a l'hospital, en el moment de recuperar l'rgan en condicions, s'estaria en competncia amb el ronyó i el fetge", la qual cosa descarten perqu l'úter és un rgan no vital, al qual se li afegeix que seria molt difícil descartar el VPH en poques hores.

En la majoria de trasplantaments d'úter fets en altres pasos les donants han estat les mares de les receptores, i altres vegades la germana, una amiga i en un cas va ser la sogra, i Carmona ha relatat que amb els avanos actuals en la immunosupressió la gran necessitat per a la compatibilitat és tenir el mateix grup sanguini.

FINS A DOS PARTS

La receptora ha de tenir ovaris funcionals i vuls i abans del trasplantament necessiten tenir "embrions viables" --fecundats in vitro--; després del trasplantament, planegen mantenir a la dona amb frmacs inmunosupresors fins a un segon embars, i una vegada complert el desig de ser mare retiraran l'úter per laparoscpia després del segon part.

"Estem sent molt estrictes a l'hora de demanar el millor possible. Segur que d'aquí uns quants anys, amb més experincia, serem més laxos", i ha augurat que en un futur el trasplantament d'úter a la receptora podr fer-se per laparoscpia, per de moment es far pel procediment habitual.

En cas que arribi l'autorització genrica de l'Ocatt per fer aquest tipus de trasplantaments, proposaran una candidata a l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), que haur de donar el vistiplau, i encara que en un primer cas preveuen que sigui l'Hospital qui pagui l'operació, Carmona ha defensat que hauria de finanar-se pel Servei Catal de la Salut (CatSalut) i oferir-se en el sistema públic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés