L'Hospital Clínic "optimitza" la protecció vacunal de nadons prematurs extrems

Publicat 5/4/2019 20:28:26CET
El Clínic "optimitza" la protecció vacunal de bebs prematurs extrems
EUROPA PRESS

També recomana vacunar de tos ferina al personal sanitari, a la mare i la seva parella

BARCELONA, 5 abr. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Clínic de Barcelona ha impulsat mesures per "optimitzar la prevenció vacunal dels nadons prematurs extrems", nens que neixen abans de la setmana 37 i els quals ha vist la possibilitat de protegir més, perqu per la seva immaduresa i fragilitat tenen més risc d'emmalaltir o morir per infeccions que es poden evitar amb la vacunació.

Així ho ha explicat en una atenció als mitjans el neunatleg Manuel Rodríguez, que ha destacat que encara que la cobertura vacunal actual és bona, aquesta adaptació del calendari "suposa un nivell d'excellncia en la protecció vacunal en un subgrup de nens que tenen més risc", i inclou les mares de prematurs, parelles i personal sanitari, amb la finalitat de millorar el percentatge de vacunació en tos ferina i grip.

El Clínic, el primer a Catalunya a impulsar aquestes mesures, ha vacunat ja a una vintena de prematurs, i es tracta de canvis impulsats pel Servei de Neonatologia de l'hospital, juntament amb Medicina Preventiva i Farmcia.

En els nadons, han recomanat adaptar el calendari de vacunes a les recomanacions actuals de la Generalitat (de juny de 2018) que proposa que en prematurs de menys de 32 setmanes i/o menys de 1.700 grams de pes, se segueixi la pauta 3+1 --tres vacunes quan tinguin pocs mesos i una més separada-- de les Hexavalente --protegeix de sis malalties--.

Aquesta pauta conté una dosi més que en la resta de nens, en els quals se segueix la pauta 2+1, ha explicat el neonatleg, que ha afegit que han elaborat un calendari adaptat que facilita el seguiment en Atenció Primria una vegada donada l'alta.

Entre les mesures per els nadons, també han indicat que se'l segueixi vacunant als dos mesos d'edat cronolgica de la vacunes del calendari actual --Hexavalente i Neumocócica 13-valente--.

En els prematurs que segueixen ingressats, recomanen als mesos incloure la primera dosi de la vacuna oral del Rotavirus, i als tres mesos, la vacuna del Meningococ B, completant la pauta 2+1 després de l'alta.

MILLORAR EL PERCENTATGE DE VACUNACIÓ

A les embarassades, se'ls aconsella vacunar-se entre la setmana 27 i 36, per "en moltes mares de grans prematurs no ha donat temps durant l'embars, per la qual cosa a elles i a les seves parelles se'ls aconsella en el postpart vacunar-se de la tos ferina".

Al personal sanitari, han vist necessari potenciar la vacuna de la grip i la tos ferina, per evitar que contagin a pacients: "Aix és alguna cosa que a Espanya hem de millorar, el percentatge de vacunació de grip i tos ferina".