Actualitzat 05/02/2020 13:52

El Clínic fa 30 operacions de reconstrucció de clítoris en els últims quatre anys

L'hospital ha fet públiques les xifres en el marc del Dia internacional de tolerncia zero amb la mutilació genital femenina
HOSPITAL CLÍNIC DE BARCELONA

Estimen que l'ablació femenina afecta 18.000 dones a Catalunya

BARCELONA, 5 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Hospital Clínic de Barcelona ha dut a terme 30 operacions de reconstrucció de clítoris des del 2015 a dones que han patit una mutilació genital, a través del circuit de la sanitat pública per detectar i tractar casos d'ablació.

El cap del servei de ginecologia de l'hospital, Francesc Carmona, i la ginecloga Mariona Rius han informat aquest dimecres que la mutilació genital femenina afecta prop de 18.000 dones a Catalunya i han assenyalat que "falta informació" perqu moltes no saben que poden operar-se.

Les pacients que s'han operat fins ara procedeixen del Senegal, Gmbia i Guinea, i Rius ha assenyalat que "les dificultats socioculturals i la negació de les famílies" per seguir el procés assistencial impedeix augmentar el nombre d'operacions.

UNA "PRCTICA DOLOROSA"

L'hospital ha fet públiques les xifres en el marc del Dia internacional de tolerncia zero amb la mutilació genital femenina que, segons xifres de les Nacions Unides, afecta entre 100 i 140 milions de nenes i dones, i prop de 70.000 viuen a Espanyam segons la Fundació Wassu-UAB.

La mutilació genital és una "prctica dolorosa que té greus conseqüncies físiques i psicolgiques", pot produir hemorrgies greus, problemes urinaris, infeccions, infertilitat, complicacions en el part i mort dels nounats i les mares, han recordat.

A més de tenir efectes negatius en la qualitat de les relacions afectives i sexuals de les dones i la seva estabilitat emocional, perpetua la desigualtat de gnere, la discriminació i afecta la salut i el benestar de les afectades i dels seus fills.

PRENDRE CONSCINCIA

Arran d'un declivi de les operacions els anys 2017 i 2018, Carmona ha explicat que es va iniciar una tasca arreu del territori per "fer pedagogia" amb formadors de la zona, psiclegs, metges i gineclegs i donar a conixer la unitat i la possibilitat d'operar-se.

El cap de servei de ginecologia de l'hospital ha insistit en la importncia de comprometre la comunitat afectada i sobretot implicar-hi els homes perqu "prenguin conscincia sobre un problema molt greu" que, segons Carmona, moltes vegades desconeixen.

Rius ha explicat que moltes vegades les pacients demanen valoració per la majoria no coneixen l'operació i ha atribut l'increment de cirurgies aquest 2019 amb la tasca de conscienciació.

LA FAMÍLIA I LA POR

La ginecloga ha afegit que moltes pacients esperen complir la majoria d'edat per comenar el procés sense necessitar el consentiment de la seva família i demanen que no s'especifiqui en l'informe el motiu de la seva visita a l'hospital.

La pacient Khadijetou Sow, que ha rebut la cirurgia aquest 2020, ha reconegut que és un procés dur perqu hi ha molta por per ha celebrat el resultat de l'operació i ha fet una crida a les afectades: "Han de deixar de tenir por, hi ha una solució".

FUNDACIÓ DEXEUS DONA

El programa de reconstrucció genital postablació de la Fundació Dexeus Dona --que s'ofereix de manera gratuta des del 2007-- ha practicat la reconstrucció a 105 dones, segons un comunicat de la fundació aquest dimecres.

El primer metge que va dur a terme aquesta intervenció a Espanya, Pere Barri, lidera el programa que s'adrea a les dones immigrants que han patit una ablació al seu país d'origen i que resideixen a Espanya.

El 65% de les dones operades per la fundació resideixen a Catalunya que, segons el comunicat, és la comunitat que més residents concentra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés